Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Hvaler

Hvaler har også følelser

Særlige nerveceller er aktive hos både mennesker og hvaler

Hidtil er en helt særlig slags nerveceller kun blevet påvist hos mennesker, gorillaer og chimpanser. Disse specielle hjerneceller er blevet anset for at adskille os og de store menneskeaber fra alle andre pattedyr. Men nu har forskere fra Mount Sinai School of Medicine i New York imidlertid fundet nervecellerne hos flere forskellige hvalarter, nemlig pukkelhval, finhval, kaskelot og spækhugger. De specielle hjerneceller kaldes tenformede nerveceller efter deres aflange og spidse form – som tenen på en spinderok. Tenformede nerveceller findes i de dele af menneskehjernen, som behandler følelser, og neurologer har forbundet cellerne med menneskets evne til at føle kærlighed og lidelse. De pågældende dele af hjernebarken spiller også en hovedrolle for menneskets evne til at tale, til social organisation og til intuitivt at opfatte andre personers tanker, følelser og intentioner. Hvalerne har tenformede nerveceller i samme dele af hjernen som mennesker plus i en del af pandelappen, hvor cellerne ikke findes hos os. Forskerne bag opdagelsen vurderer, at fundet af cellerne hos hvaler giver en forklaring på deres intelligens og evne til social organisation. Hvaler kommunikerer via deres sange, som har personlig karakter, og som hele tiden udvikler sig. De samarbejder på et højt niveau under jagten på føde, de danner sociale netværk, og de oplærer deres unger på en måde, som ellers kun kendes fra mennesket og store menneskeaber.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul