Hvilket dyr er alle tiders største?

Hvilket dyr er det største, der nogen sinde har levet på kloden? Min bror påstår, at det er en dinosaur. Jeg mener, det er en blåhval.

Blåhval på vej mod havets overflade
© Shutterstock

Blåhvalen er uden sammenligning Jordens største dyr. Selv ikke fortidens kæmpeøgler, dinosaurerne, kan måle sig med den. En af de største landlevende dinosaurer, sauropoden Argentinosaurus, vejede til sammenligning kun omkring 81 tons. Det er lidt over halvdelen af en voksen blåhvals vægt. Den største blåhval, som nogen sinde er blevet registreret, er en hun, som målte 33,58 meter fra snudespids til hale.

Den tungeste var en anden hun, som var næsten seks meter kortere, men som vejede ikke færre end 190 tons – det svarer til vægten af 38 elefanter. Ved fødslen, der indtræffer efter 10-11 måneders drægtighed, er ungen syv meter lang og vejer to-tre tons. Det første halve år tager den i gennemsnit 80 kilo på om dagen, og i syvmåneders alderen er den vokset til omkring 16 meter.

Når den vokser så hurtigt, skyldes det i høj grad en uhyre næringsrig modermælk, som indeholder 36 procent fedt og 13 procent protein. Der skal også en del næring til at producere en sådan mælk – en voksen blåhval spiser typisk to-tre tons plankton om dagen. Hos en voksen blåhval er alting enormt.

Dens tunge, som den presser vandet ud af munden med, når det skal filtreres for de store mængder plankton, er på størrelse med en personbil. Hjertet vejer op mod et ton, og hvis man skulle få lyst til en svømmetur i dens hovedpulsåre, kan det – i hvert fald i teorien – sagtens lade sig gøre.