Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Hvaler

Hvilket dyr er alle tiders største?

Hvilket dyr er det største, der nogen sinde har levet på kloden? Min bror påstår, at det er en dinosaur. Jeg mener, det er en blåhval.

Blåhvalen er uden sammenligning Jordens største dyr. Selv ikke fortidens kæmpeøgler, dinosaurerne, kan måle sig med den. En af de største landlevende dinosaurer, sauropoden Argentinosaurus, vejede til sammenligning kun omkring 81 tons. Det er lidt over halvdelen af en voksen blåhvals vægt. Den største blåhval, som nogen sinde er blevet registreret, er en hun, som målte 33,58 meter fra snudespids til hale.

Den tungeste var en anden hun, som var næsten seks meter kortere, men som vejede ikke færre end 190 tons – det svarer til vægten af 38 elefanter. Ved fødslen, der indtræffer efter 10-11 måneders drægtighed, er ungen syv meter lang og vejer to-tre tons. Det første halve år tager den i gennemsnit 80 kilo på om dagen, og i syvmåneders alderen er den vokset til omkring 16 meter.

Når den vokser så hurtigt, skyldes det i høj grad en uhyre næringsrig modermælk, som indeholder 36 procent fedt og 13 procent protein. Der skal også en del næring til at producere en sådan mælk – en voksen blåhval spiser typisk to-tre tons plankton om dagen. Hos en voksen blåhval er alting enormt.

Dens tunge, som den presser vandet ud af munden med, når det skal filtreres for de store mængder plankton, er på størrelse med en personbil. Hjertet vejer op mod et ton, og hvis man skulle få lyst til en svømmetur i dens hovedpulsåre, kan det – i hvert fald i teorien – sagtens lade sig gøre.

Læs også:

Blåhvalen dykker.
Hvaler

Blåhvalen er i familie med elgen

8 minutter
whale krill DK
Hvaler

Blåhval: Hvordan kan blåhvaler leve af krill?

3 minutter
Hvaler

Tæt på det umulige: Blåhvalens hjerte forbavser forskerne

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul