Hvorfor springer delfiner foran en båd?

Delfiner elsker at surfe på bølger. De gør det formentlig, fordi det er sjovt.

Dolphins playing with men in boat

Det er velkendt, at delfiner generelt holder af at ride på bølger. Det er blevet observeret ved mange kyster i verden, hvor der naturligt opstår høje bølger. Ofte lægger delfinerne sig også i de bølger, som skabes af både og skibe i fart, ligesom de gerne forfølger mindre både og svømmer og springer ved siden af dem.

Årsagen til adfærden er sandsynligvis den simple, at delfinerne synes, det er sjovt. Måske er der også en fysisk tilfredsstillelse ved den kildrende fornemmelse, bølgerne giver. Delfinernes hud, som er udstyret med mange nerveceller og små blodkar, er nemlig meget følsom over for berøringer. Dette ses blandt andet i delfinernes tætte sociale liv, hvor de ofte har kropskontakt med hinanden, for eksempel gennem fine berøringer med deres finner, når de svømmer side om side i vandet.

Ligesom andre sociale pattedyr med høj intelligens, fx hunde og elefanter, er delfiner tilsyneladende meget legesyge. De leger hele livet, men især når de er unge. Legen har rationelle formål, idet den udvikler delfinernes motoriske færdigheder og styrker de sociale bånd i flokken. Zoologerne mener dog, at legen også kan være et formål i sig selv, hvis den giver glæde og nydelse.

Legesygen kombineret med en høj grad af nysgerrighed gør, at delfiner ofte bevæger sig helt tæt på mennesker. Se de springende delfiner på videoen nedenfor.