Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan hvaler finde på at angribe mennesker?

Spækhuggere går ind på lavt vand for at fange byttedyr. Er mennesker på stranden også i fare for at bliver angrebet?

Shutterstock

Der er kun ganske få beretninger om hvaler, der angriber mennesker, og man skal ikke være nervøs for at bade fra strande ud til hvalfyldte farvande. Nogle få gange er hvaler i fangenskab blevet aggressive over for dyrepassere, og i tidligere tider, da hvalfangst foregik med håndkastet harpun fra robåde, kunne store hvaler blive farlige for fangerne. Men det sker i rent selvforsvar og ikke som følge af angrebslyst mod mennesker. Blandt tandhvalerne har spækhuggerne det største udvalg på menukortet.

De jager alt fra fisk og blæksprutter til fugle og skildpadder, og de er de eneste hvaler, der fanger andre pattedyr. Spækhuggerne er intelligente jægere, der både kan jage alene og indgå i et jagtsamarbejde med andre i flokken, så de fx kan nedlægge hvaler, der er større end dem selv. Selv om havet er spækhuggernes element, kan deres byttedyr ikke føle sig sikre på landjorden – i det mindste ikke hvis de opholder sig tæt på havet.

Ved Patagoniens kyst i Argentina samles store kolonier af søløver og sæler hvert forår for at yngle, og den aktivitet har ikke undgået spækhuggernes opmærksomhed. Mange søløver og sæler bliver fanget ude i de frie vandmasser, men nogle spækhuggere har også lært sig en teknik til at fange dyr på stranden.

Spækhuggerne svømmer med fuld fart igennem brændingen og halvvejs op på stranden for at gribe de søløver og sæler, der har søgt tilflugt dér, mellem deres kæber. Derefter vender de tilbage til havet med deres fangst. Men til dato er der aldrig dokumenteret sådanne angreb på mennesker.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul