Shutterstock

Kan hvaler finde på at angribe mennesker?

Spækhuggere går ind på lavt vand for at fange byttedyr. Er mennesker på stranden også i fare for at bliver angrebet?

Der er kun ganske få beretninger om hvaler, der angriber mennesker, og man skal ikke være nervøs for at bade fra strande ud til hvalfyldte farvande. Nogle få gange er hvaler i fangenskab blevet aggressive over for dyrepassere, og i tidligere tider, da hvalfangst foregik med håndkastet harpun fra robåde, kunne store hvaler blive farlige for fangerne. Men det sker i rent selvforsvar og ikke som følge af angrebslyst mod mennesker. Blandt tandhvalerne har spækhuggerne det største udvalg på menukortet.

De jager alt fra fisk og blæksprutter til fugle og skildpadder, og de er de eneste hvaler, der fanger andre pattedyr. Spækhuggerne er intelligente jægere, der både kan jage alene og indgå i et jagtsamarbejde med andre i flokken, så de fx kan nedlægge hvaler, der er større end dem selv. Selv om havet er spækhuggernes element, kan deres byttedyr ikke føle sig sikre på landjorden – i det mindste ikke hvis de opholder sig tæt på havet.

Ved Patagoniens kyst i Argentina samles store kolonier af søløver og sæler hvert forår for at yngle, og den aktivitet har ikke undgået spækhuggernes opmærksomhed. Mange søløver og sæler bliver fanget ude i de frie vandmasser, men nogle spækhuggere har også lært sig en teknik til at fange dyr på stranden.

Spækhuggerne svømmer med fuld fart igennem brændingen og halvvejs op på stranden for at gribe de søløver og sæler, der har søgt tilflugt dér, mellem deres kæber. Derefter vender de tilbage til havet med deres fangst. Men til dato er der aldrig dokumenteret sådanne angreb på mennesker.