Pukkelhvaler i vandet

Kan hvaler sluge mennesker?

En amerikansk dykker blev for nylig efter eget udsagn slugt af en hval, men kan hvaler virkelig sluge mennesker? Og kan mennesker overleve i bugen på en hval?

I sommer blev en amerikansk hummerdykker efter eget udsagn slugt af en pukkelhval og spyttet ud igen.

Den spektakulære historie fik enorm mediebevågenhed, men er det realistisk, at en hval sluger et menneske?

Hvaler kan fange mennesker i munden

Hvaler findes i de store verdenshave i to underordener:

  • Bardehvaler
  • Tandhvaler

Den engelske sømand James Bartley blev i 1891 efter sigende fundet levende i bugen på en kaskelot, som er en tandhval, mens pukkelhvalen, der spyttede den amerikanske dykker ud igen, er en bardehval.

Kaskelothvaler kan sluge mennesker.

Kun kaskelothvalen har et spiserør, der er stort nok til at sluge et menneske. Her vil hvalens opdelte maver hurtigt kvase, kvæle og ætse vedkommende til døde.

© Willyam Bradberry/Shutterstock

Bardehvalerne spiser primært plankton eller krill – små, rejelignende krebsdyr – ved at fylde gabet med store mængder vand og filtrere det gennem lange, frynsede hornplader, barderne.

Hvalens spiserør kan kun udvide sig til en diameter på mellem 30 og 38 centimeter – slet ikke nok til at klemme et voksent menneske igennem.

Det er derfor – hvis historien er sand – under filtreringen af en stor mundfuld vand, pukkelhvalen ud for USA’s kyst har fået sig en overraskelse og spyttet dykkeren ud igen.

Sådan spiser pukkelhvaler

Pukkelhvalen får sin føde ved at filtrere store mundfulde af vand.

© Shutterstock & BiM

Hvalen sluger vand

Hvalens nedre kæbe åbner sig i en vinkel på op til 90 grader og indtager vand med plankton og krill. Pukkelhvaler sluger typisk 20.000 liter pr. mundfuld.

© Shutterstock & BiM

Munden lukker i

Hvalen sænker overkæben ned, så barderne danner et lukket kammer, hvor plankton og krill svømmer rundt.

© Shutterstock & BiM

Hvalen filtrerer vand ud

Muskler i hvalens mave og tunge bliver aktiveret og skaber et kraftfuldt skub, som tvinger vandet ud gennem barderne og efterlader føden i dens mund.

Tandhvaler, derimod, har et større spiserør end bardehvalerne, fordi de spiser større byttedyr. Den største af tandhvalerne, kaskelothvalen, sluger gerne kæmpeblæksprutter på flere meter og er rigeligt i stand til også at sluge et menneske.

Men så holder skrønen om engelske James Bartley heller ikke længere. Ligesom køer har tandhvaler flere maver med hver deres funktion.

Første mave består af massive muskelvægge, der kvaser maden, fordi hvaler ikke kan tygge. Anden mave nedbryder og fordøjer maden ved hjælp af syre og enzymer.

Dén tur kan et menneske simpelthen ikke overleve.