Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Næbhval sætter ekstrem dykkerekord

I et fantastisk dyk har en næbhval holdt sig under vandet en time længere end den gamle rekord. Ifølge biologernes beregninger burde det være umuligt.

Andrew J. Read/NOAA Permit 16185

Biologer fra Duke University i USA har registreret det suverænt længste dyk nogensinde set hos et pattedyr. Den nye rekord lyder på tre timer og 42 minutter, og den er sat af en Cuviers næbhval.

Gennem fem år satte forskerne satellitsendere på 23 næbhvaler og fulgte i alt 3680 af deres dyk.

© Jens E. Matthiesen

Dyrenes mesterdykkere

 • Menneske

  Varighed: 24 minutter
  Dybde: 253 meter

 • Kejserpingvin

  Varighed: 32 minutter
  Dybde: 535 meter

 • Læderskildpadde

  Varighed: 1 time og 25 minutter
  Dybde: 1280 meter

 • Kaskelot

  Varighed: 1 time og 23 minutter
  Dybde: 2250 meter

 • Sydlig søelefant

  Varighed: 2 timer
  Dybde: 2388 meter

 • Cuviers næbhval

  Varighed: Tre timer og 42 minutter
  Dybde: 2992 meter

I gennemsnit varede dykkene 59 minutter, så rekorddykket på langt over tre timer er helt exceptionelt. Og det kom bag på biologerne af flere grunde.

For det første er det næsten en time længere end den gamle rekord, som også tilhørte en næbhval. For det andet burde det slet ikke være muligt for en relativt lille hval at holde sig neddykket så længe.

2992 meters dybde når næbhvalen ned på under sine lange dyk. Her har den kun få konkurrenter i jagten på blæksprutter.

Næbhvalen måler under syv meter og vejer kun 2,5 tons, og det sætter grænser for, hvor meget ilt den kan lagre i kroppen.

Til sammenligning vejer kaskelotten, som også er kendt for at dykke både dybt og længe, helt op til 50 tons, men dens rekord lyder kun på 83 minutter under vand.

Cuviers næbhval lever i alle de store oceaner, men biologerne ved alligevel kun lidt om den. Hvalen er svær at studere, fordi den er neddykket det meste af tiden.

© Mikkel Juul Jensen/SPL

Næbhvalen har muskler med et stort indhold af stoffet myoglobin, som kan lagre ilt, men efter forskernes beregninger løber den alligevel tør allerede efter 77 minutter. Herefter omdanner musklerne sukker uden brug af ilt ved såkaldt anaerob forbrænding.

Hvalen burde syre til

Den type forbrænding danner mælkesyre, som ophober sig i musklerne, så de til sidst ikke kan arbejde. Ifølge forskerne må næbhvalen besidde nogle ukendte fysiologiske mekanismer, som forhindrer, at den syrer til.

Det tog forskerne fem år at samle data til deres undersøgelser af næbhvalens dyk. Den største udfordring var at sætte satellitsendere på hvalernes rygfinner. Hvalerne er kun ved overfladen kort tid ad gangen, og det gjorde det svært at komme tæt nok på.

© Andrew J. Read/NOAA Permit 16185

Desuden er det muligt, at hvalen formår at strække sine iltreserver endnu længere, end forskerne regner med.

Det kan ske ved, at den dels nedsætter sin hjerterytme og dermed forbrænding, dels ved at den lukker for blodforsyningen til de fleste organer, så kun hjernen, hjertet og musklerne bruger ilt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul