Shutterstock
Spaekhugger

Se video: Spækhuggere angriber havets største haj

De seneste måneder har spækhuggere ved Nordamerikas og Europas kyster opført sig besynderligt. Nu har dykkere på en havsafari optaget to spækhuggere nedlægge et bytte, forskerne ikke engang troede, de jagtede.

Det største rovdyr i verdenshavene opfører sig besynderligt for tiden.

I maj og juni dukkede der flere videoer op, hvor spækhuggere angriber skibe af forskellige størrelser - blandt andet en 7-tons yacht ud for Shetlandsøerne ved Skotland og en sejlbåd ved Gibraltar.

Og dræberhvalernes nye opførsel ser også ud til at være dårligt nyt for nogle af bølgernes andre sværvægtere, som det fremgår af en nyere video.

På en havsafari i Den Californiske Bugt tidligere på året fangede James Moskito, der er direktør for Ocean Safaris, nemlig en yderst sjælden video af et spækhugger-angreb.

Største haj-art er forsvarsløs mod spækhuggere

Moskito fortæller, at han fik øje på en hvalhaj tæt ved vandoverfladen, som han straks begyndte at svømme tættere på.

Da han var inden for to meter af den voksne hvalhaj, der målte omkring otte meter, fik han pludselig øje på to spækhuggere.

De sorthvide hvaler strøg til angreb på hvalhajen og bed den i bagpartiet. På videoen ses det tydeligt, at blodet strømmer ud af hajen, mens den ene spækhugger spiser hvalhajens lever.

Da den ene spækhugger tilsyneladende har stillet sin sult, svømmer den mod overfladen, mens hajen forsvinder ned i det mørke dyb.

"Jeg går ud fra, den døde," fortæller Moskito til mediet LiveScience. "Det hele var overstået i løbet af få sekunder."

Se spækhuggere dræbe hvalhajen her

Safari-gæster så unikt angreb to gange i streg

Hvalhajer er den største nulevende art af hajer, og det største kendte eksemplar er målt til næsten 19 meter.

Den største spækhugger, der er målt, var til sammenligning lige under 10 meter.

Videoen er tilsyneladende det første dokumenterede tilfælde, hvor spækhuggerne angriber og spiser en sund, voksen hvalhaj. Indtil nu har forskerne gået ud fra, rov-hvalen kun angreb sårede hvalhajer og kalve.

Og ikke nok med, James Moskito og safari-gæsterne fik den dag i april et helt unikt indblik i fødekæderne under havoverfladen - de oplevede det hele to gange.

Kort efter Moskito havde optaget videoen, så han fra båden nogle spækhuggere angribe en anden hvalhaj. Da de nåede derhen, så safari-holdet "en hvalhaj, der kastede sig rundt i vandoverfladen, mens en spækhugger havde bidt sig fast i den."

Moskito genkendte en af hvalerne, der deltog i begge angreb: spækhuggeren Montezuma.

"Han var ikke sammen med sine normale flok og var nærmest anstifteren bag angrebene, selvom det i videoen er en hun, man kan se bide, ikke en han," fortæller Moskito.

Ifølge marinebiologer har spækhuggerne tilsyneladende fundet ud af, at hajers lever er meget næringsrig.

Og så er den nem at få fat på, fordi den flyder mod overfladen, når rov-hvalerne har tygget sig ind til den - i modsætning til nogle andre organer, der synker.