Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blå drage1
Dyr - Havdyr

Mystisk havmonster skyller op på kyst

Et lille blåt væsen har fået det til at flyde over med spørgsmål på internettet. Hvad er det? Er det farligt? Illustreret Videnskab giver svarene.

På en gåtur på stranden Broadchurch i det østligste Australien fandt Lucinda Fry et mærkeligt lille væsen med en blå metallisk farve.

Det lille havmonster på blot et par centimeter lå og vrikkede i sandet, og det fik Lucinda Fry til at gribe sin telefon og optage en video af den. Hun postede videoen på sin Facebook-profil i forsøget på at finde ud af, hvad det lille væsen er.

Hvad er det?

Det lille havmonster er i høj grad et virkeligt væsen. Selv om det ligner noget fra en science fiction-film, hører det til i dyreriget.

Det lille dyr er kendt som en “blå drage“ og er meget sjælden form for bløddyr. På latin hedder dragen Glaucus Atlanticus og er en type nøgensnegl, der på det store videnskabelige stamtræ befinder som en art under ordenen baggællesnegle. Der findes over 2300 arter af nøgensneglene, hvor den ene er dem er det lille blå havmonster fra Australien.

Navnet nøgensnegl kommer sig af, at sneglen ikke har noget skjold. Og de flagrende gevækster på siden af dyret er dets fritsiddende gæller.

Er det farligt?

På trods af dens beskedne størrelse, er den “blå drage” farlig.

Den lever af at spise af havhvepse – en giftig art af gopler.

Havhveps. Foto: Creative Commons

Det lille bløddyr gemmer goplens giftceller i sit eget væv og genbruger goplens gift som et våben mod rovdyr ved at stikke dem med giften.

Grunden til at nøgensneglen er dukket på den australske strand netop nu er, at årstidens typiske østenvinde bringer havhvepsene tæt på kysten.

Læs også:

Wrasse using stone to open clam
Fisk

Læbefisk: Fisk slår hul på musling med en sten

0 minutter
Hajer

Mød Megalodon - den største haj nogensinde

8 minutter
Havdyr

Nyopdaget blæksprutte mestrer forbløffende jagtteknik

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul