orme i dybet top

Dybhavet vrimler med glubske, gigantiske, giftige orme

De er fedtede, luskede og dødelige. I og på sandbunden regerer op til 55 meter lange orme, som med forgrenede tunger og knivskarpe kæber gør de øvrige bunddyrs liv til et mareridt.

Langt de fleste havorm er fredelige filterdyr, som lever et stille liv på bunden. For eksempel ser man stort set aldrig sandormen, men mindre man er fisker, men i stedet blot dens sandede afføring på havbunden.

Men dykker du dybere ned, særligt i de tropiske have, ligger glubske orme konstant på lur efter det næste måltid.

Orme får navn efter penisamputation

Mest gruopvækkende på listen over dybets orme er den såkaldte bobbit-orm. Med sine knivskarpe kæber spærret helt op ligger bobbit-ormen på lur i sandet og venter på, at en intetanende fisk skal gå i fælden.

Ormen har fået sit navn efter den amerikanske kvinde Lorena Bobbit, som i 1996 klippede sin mands penis af med en saks.

Grådige orme brænder som gopler

Ildorme er betegnelsen for en familie af 15-30 centimeter lange orme, som bl.a. lever i Middelhavet.

Børsterne langs ildormens sider er hule og indeholder nervegift. Hvis ildormen bliver berørt, hager børsterne sig fast i huden og brænder i dagevis. Ildorme er grådige rovdyr, som æder alt, hvad de kan indhente.

Forgrenet tunge skyder ud af slim-orme

Slimbændler er en familie af orme, som har det fællestræk, at de kan skyde et snabellignende organ ud af munden. Organet kan enten være besat med giftpigge, som lammer byttet, eller udskyde forgreninger, som kan omslutte byttet, inden det trækkes ind i munden.

Slimbændlerne er også blandt verdens længste dyr og kan blive helt op til 55 meter lange.