Shutterstock
Blæksprutte, farve, søvn

Sovende blæksprutter skifter farve i drømme

Ny undersøgelse viser, at blæksprutters søvn kan inddeles i faser nøjagtig som vores – og at de sandsynligvis drømmer.

I den Oscar-vindende dokumentarfilm “Hvad jeg lærte af en blæksprutte” ser vi, at blæksprutter og mennesker har overraskende meget tilfælles. Og nu har biologer fundet ud af, at drømme også er et fælles træk.

Forskere har opdaget, at blæksprutter skifter farve i søvne, og det kan indikere, at deres søvn også kan inddeles i faser – nøjagtig som vores søvn kan.

Tidligere undersøgelser har vist, at både fugle, pattedyr og krybdyr kan skifte mellem den aktive, drømmende REM-søvn og dyb søvn, og derfor besluttede biologer at undersøge blækspruttens søvn nærmere.

VIDEO: Se blæksprutten skifte farve i søvne

Forskernes egne videooptagelser viser, hvordan dyrene skifter farve i den aktive søvnfase.

Forskerne analyserede en lang række videooptagelser af blæksprutter, der sov, og kunne hurtigt kortlægge to søvnfaser: en stille og en aktiv.

I den såkaldte stille fase lå blæksprutterne helt stille med lukkede øjne, og deres hud var bleg og farveløs.

Men i den aktive del af deres søvnmønster skiftede blæksprutternes hud tekstur, deres øjne bevægede sig, og deres kroppe sitrede.

Dyrenes søvn minder om vores

Ifølge forskerne kom de aktive perioder efter lange stille perioder, og det er karakteristisk for en cyklus. Dermed minder blæksprutternes søvnmønster meget om vores eget på trods af den enorme forskel på dem og os.

Forskerne mener, at faseopdelt søvn hænger sammen med udviklingen af et avanceret nervesystem, og dermed beviser deres opdagelse, at blæksprutter måske kan drømme ligesom os.

Forskningen kan måske lære os mere om søvns evolutionshistorie og om, hvorfor vi sover.