Shutterstock
Huskat

Her er de mest udbredte sygdomme blandt katte

Engelske forskere har kigget på flere end 18.000 katte og ranglistet, hvilke sygdomme og skavanker katteejere især skal holde øje med hos deres firbenede venner.

Katten findes i flere hundrede millioner hjem og er et af de mest udbredte kæledyr i verden.

Men ligesom alle andre beboere i huset, kan vores pelsede venner blive syge og få brug for hjælp til at blive raske igen. Derfor kan det være rart at vide, hvad du som katteejer skal være særligt opmærksom på, og hvad der fx blot er et udtryk for alderdom.

Nu har forskere fra The Royal Veterinary College i London gennemgået sundhedsdata fra ikke færre end 18.249 katte og ranglistet de mest hyppige sygdomme blandt de firbenede pattedyr i England.

Målet med undersøgelsen var at udpege de mest almindelige sygdomme blandt kæledyrskatte og finde ud af, hvordan lidelserne varierede baseret på kæledyrenes alder og køn.

Derfor udtrak forskerne en tilfældig stikprøve på flere end 18.000 katte fra en total database med hele 1.255.130 katte i England.

Den bedst repræsenterede katterace i puljen var Englands nationalkat, den såkaldte British Short Hair, som stod for 3,01 pct. af stikprøven. Herefter fulgte Ragdoll-racen, som udgjorde 1,82 pct. af puljen og Bengal-katten, som udgjorde 1,22 pct.

Forskerne kiggede oggså på sundhedsdata fra langhårskatten Maine Coon, perserkatte og siamerserkatte, som i øvrigt er en af verdens ældste katteracer.

Én tilstand topper listen

Kattenes dyrlæge-journaler afslørede, at dyrene i gennemsnit blev diagnosticeret med én tilstand eller sygdom om året. Hankatte og ældre katte var dog mere tilbøjelige til at lide af flere forskellige ting på én gang.

Den mest hyppige sygdom blandt kattene i undersøgelsen viste sig at være tandkødssygdomme, som stod for 15,23 pct. af alle diagnoserne. Efterfulgt af overvægt, som stod for 11,58 pct. af diagnoserne og det, forskerne kalder "generel tandsygdom," som stod for 9,23 pct. af lidelserne.

Se listen: Her er de mest almindelige sygdomme blandt engelske kæledyrskatte

Der viste sig desuden at være stor forskel på han- og hunkatte i statistikkerne. Hunkattene havde eksempelvis højere risiko for sårproblemer efter operation, overpleje, overfølsomhed over for loppebid, for højt stofskifte og forvoksede negle.

Hankattene var til gengæld ekstra stærkt repræsenteret i forhold paradentose, trafikulykker, mislyd i hjertet, fedme, halthed, byldesår og skader fra kattebid.

Knap så overraskende spiller alder også en nøglerolle i forhold til flere lidelser. Forskerne kunne fx se, at katte yngre end otte år var mere tilbøjelige til at få skader fra kattebid, blive ofre i trafikulykker, få loppebid og sårproblemer efter operation.

De ældre katte havde til gengæld højere risiko for at udvikle mislyde på hjertet, halthed og blærebetændelse.

Forskerne mener selv, at resultaterne kan gøre det lettere for fx dyrlæger og kattejere, når de skal prioritere, hvad der kan give katte det bedst mulige liv. Samtidig understreger de, at de mest udbredte sygdomme blandt vores firbenede venner kan forebygges.