Heste har ansigtsudtryk som mennesker

Engelske forskere har studeret heste i sociale sammenhænge og kortlagt deres grimasser. Det viser sig, at heste bruger 17 forskellige ansigtsudtryk til at udtrykke sig.

Heste har ansigtsudtryk som mennesker

Jo tættere mennesker og dyr er på hinanden evolutionært, desto mere minder de om hinanden. Men fjerne slægtninge som mennesker og heste kan også ligne hinanden.

Engelske psykologer fra University of Sussex har kortlagt hestes ansigtsudtryk og fundet 17 bevægelser, hvoraf nogle er de samme som menneskers.

Heste blinker med øjnene

Forskerholdet har gennempløjet videoer af heste i forskellige sociale og følelsesmæssige sammenhænge og registreret bevægelser i ansigtsmusklerne og forskellige kombinationer af dem.

Kortlægningen viser, at heste bruger 17 forskellige bevægelser, som for eksempel “blinker med øjne” og “viser tunge”. Til sammenligning bruger mennesker 27, mens vores nærmeste slægtninge, chimpanser, kun gør brug af 13.

Næste skridt for forskerne, er at finde ud af, hvad ansigtsudtrykkene præcist betyder.

Heste og chimpanser taler med kroppen

Heste-mimik er ikke det eneste dyresprog, forskerne er ved at kortlægge. Læs hvordan chimpanser lokker hinanden til sex, beder om ting eller siger "flyt dig" med tegnsprog: