Shutterstock
Hund hunde

Hunde kan græde af gensynets glæde

Tårer efter adskillelse kan bidrage til at knytte hundene tættere til deres ejere.

Hvis du har gået og bildt dig selv ind, at din hund ligefrem kan græde af glæde, når du vender hjem fra kontoret, har du helt ret.

Ifølge en gruppe japanske forskere er der en væsentlig forskel på, hvor våde øjne vapsen får, alt efter om ejeren er blevet hjemme hele dagen eller har været ude af døren uden sin bedste ven ved siden.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at gråden kan være en måde for hundene at forbinde sig tæt til deres ejere på - og det viste sig faktisk også i undersøgelsen, at mennesker finder en tårevædet vovse mere bedårende end én, der ikke viser sine følelser med gråd.

Vovserne græder 10 pct. mere ved genforening

For at finde ud af, hvor meget hundene græd, når deres ejere vendte hjem, brugte forskerne Schirmers tåretest.

Ved at sætte papir under hundenes øjne, kunne de måle hvor mange tårer, der løb ned over kinderne under normale forhold og sammenligne med en prøve, hvor hundene hilste på deres ejere.

Forsøget blev lavet på 18 hunde, der i gennemsnit græd 10 pct. mere, når de atter var i ejernes arme. Velkendte personer, der ikke var hundenes ejere, havde ingen indvirkning.

En af teorierne, forskerne forsøger at forklare reaktionen med, var, at hundene bliver følelsesmæssigt berørt - og at de gerne vil vise det, til deres ejere.

Derfor lavede forskerne endnu et forsøg, hvor de gav hundene øjendråber med hormonet oxytocin.

Hormonet oxytocin bliver blandt andet frigivet ved social interaktion og ved følelsesmæssige reaktioner, og når hundene optog det gennem øjnene, fik det tårerne til at trille.