Hunde og katte er CO2-syndere

En måde at reducere CO2-udledningen er at skære ned på kødet. Det er svært for verdens hunde og huskatte, som er inkarnerede kødædere. Kæledyr står for en anseelig procentdel af den vestlige verdens kødforbrug.

Søde ser de ud, men de koster på CO2-regnskabet

© Shutterstuck

Din hund ser bedende på dig, og din kat mjaver højlydt og kredser omkring madskålen. Det er tid til en refill af de specialproducerede småstykker af kødprotein. Faktisk spiser dit kæledyr ofte mere kød end dig.

Kødproduktion er en væsentlig bidrager til CO2i atmosfæren, og nu har en amerikansk forsker beregnet, hvor meget CO2 USA’s 162 millioner hunde og katte er ansvarlige for via deres foder.

Indholdet i hunde- og kattemad har typisk en højere kødprocent end et menneskemåltid, og dermed indtager amerikanske kæledyr ca. 25 pct. af det totale kødindtag i USA.

Det udløser 64 millioner ton CO2 om året, svarende til udslippet fra 13,6 millioner biler.

God mad til Fido og Misser

I takt med at kæledyr bliver set som ekstra familiemedlemmer, nøjes de ikke længere med husstandens rester. Salgstallene for luksusfoder, som indeholder mere kød end det traditionelle, stiger og stiger.

Samtidig anskaffer folk i fx Kina og Brasilien flere kæledyr efterhånden som levestandarden øges. Forventningen er derfor, at CO2 udledning pga. kæledyr øges i fremtiden.

Drop ikke kæledyret

Kæledyr er gode for fx allergi, stress og psykisk velvære. Derfor er anbefalingen ikke at droppe pelsdyr i hjemmet, men det er et wake-up call til dyrefoderindustrien.

En del af de kødudskæringer der bruges, er de samme som mennesker spiser, men en hund behøver ikke steak.

Den kan snildt klare sig med biprodukter fra kødindustrien, som fx ”pink slim” der ernæringsmæssigt er i orden, men udskældt pga. sit uheldige udseende.