Shutterstock
Grand danois

Hvad er verdens største hund?

Verdens største nulevende hund er 103 cm høj. Men han er hverken den højeste hund nogensinde målt eller del af den største hunderace. Få styr på de store hunde her.

Verdens største hund

Ifølge Guinness World Records hedder verdens største nulevende hund – målt på højde – Atlas Seay.

Hunden bor i Georgia, USA med sin ejer Spencer Seay og hendes familie. Atlas er af racen Grand Danois og måler hele 1,03 meter fra poterne til det højeste punkt på ryggen. Det er 11 gange så høj som verdens mindste hund, Miracle Milly.

En hund som Atlas bærer også rundt på en del kilo – faktisk hele 102 af slagsen – og han er nu blevet så stor, at han ikke længere kan være i familiens bil.

Selvom Atlas er den højeste nulevende hund, er han ikke den største hund nogensinde.

Den titel går til hunden Zeus, der i 2011 blev målt af Guinness World Records til hele 1,11 meter. Zeus gik desværre bort i 2014, da han var fem år gammel.

VIDEO: Mød Zeus – den største hund nogensinde:

Zeus vejede over 70 kg og indtog lidt under et kilo foder dagligt. Han blev desværre kun fem år gammel.

Verdens fem største hunderacer

Selvom både verdens største nulevende hund og den største hund nogensinde er af racen grand danois, betyder det ikke, at det er en største hunderace i gennemsnit.

Nedenfor kan du møde nogle de højeste hunderacer i verden – målt på gennemsnitlig højde fra poterne til det øverste af hundens ryg.

1. Irsk ulvehund

Irsk ulvehund

Den irske ulvehund er i gennemsnit verdens største hunderace.

© Shutterstock
  • Højde i gennemsnit: 86 cm

Verdens største hunderace er den irske ulvehund. Kendt som den blide kæmpe er den irske ulvehund en trofast følgesvend. Hunden stammer – som navnet indikerer – fra Irland, hvor den ud over at jagte ulve også blev brugt til krig.

I kamp ville den irske ulvehund angribe modstandere og tvinge dem ned fra hesterygge og ud af kampvogne. I dag lever hunderacen en fredelig tilværelse, typisk på landet, hvor der er plads at boltre sig.

2. Pyreneerhund

Pyreneerhund

Pyreneerhunden stammer, som navnet antyder, fra de franske Pyrenæer.

© Shutterstock
  • Højde i gennemsnit: 81 cm

Pyreneerhunden er ikke bare høj - den fylder også meget i landskabet med sin store pels. Pyreneerhunden kan let forveksles med de får, som den i bronzealderen blev fremavlet til at beskytte.

For at knytte hunderacen til fårene fjernede man helt unge hvalpe fra deres mor og placere dem i en fåreflok. På den måde kom pyreneerhunden til at betragte fårene som sin familie – og beskytte dem mod ulve.

Hunderacen er stædig og egenrådig, fordi den er opdrættet til at tage hurtige beslutninger, når den passede på får i de franske bjerge. Det er derfor ingen let sag at træne en pyreneerhund, og den egner sig bedst til familier uden børn.

3. Engelsk mastiff

Engelsk mastiff og en shetlandspony

Den engelske mastiff er på størrelse med en lille hest.

© Shutterstock
  • Højde i gennemsnit: 80 cm

Den engelske mastiff kan spores helt tilbage til før det romerske rige, hvor de sandsynligvis er blevet bragt til England af handelsmænd. Hunderacen har været brugt som jagt- og vagthund, men den har også en mere voldsom fortid som kamp- og krigshund.

Den engelske mastiff var tæt på at uddø efter 2. verdenskrig, fordi hundekampe blev forbudt. Hunderacen har dog i nyere tid fået en renæssance som familiehund, efter man opdagede potentialet ved racens i virkeligheden milde væsen.

4. Grand danois

Grand Danois

Verdens største hund er en grand danois, men racen er ikke den højeste i gennemsnit.

© Shutterstock
  • Højde i gennemsnit: 76 cm

Selvom navnet klinger dansk, stammer grand danoisen i virkeligheden fra Tyskland, hvor racen i middelalderen blev opdrættet som jagthunde forbeholdt adelen. Grand danoisen har dog også været brugt som krigs- og kamphund.

Hunderacen har en gennemsnitshøjde på 76 cm, men nogle hunde bliver langt større. Grand danoisen holder derfor rekorden for den største nulevende hund og den største hund nogensinde.

Men lad dig ikke skræmme af den hundens store størrelse. Selvom en grand danois kan se voldsom ud, er den kærlig af sind og har ry for at være en god familiehund.

5. Greyhound

Greyhound

Med sin særprægene krop kan man altid genkende en greyhound.

© Shutterstock
  • Højde i gennemsnit: 76 cm

Greyhoundens ligner mere en væddeløbshest end en hund. Og det er ikke helt tilfældigt.

Hunderacen er nemlig blevet avlet til jagt og hundevæddeløb, og derfor er greyhounden også den hurtigste hunderace med en topfart på 70 km/t.

Greyhounds kan dateres helt tilbage til år 4000 f.kr., hvor der er fundet vægmalerier af de genkendelige hunde. Senere er hunderacen blevet et statussymbol i England, hvor det i mange år kun var eliten, der måtte holde greyhounds.

Hunderacen egner sig perfekt som familiehunde og er slet ikke så aktive som man skulle tro – snarere lidt dovne.

Men pas på familiens øvrige kæledyr: Greyhounden er nemlig notorisk kendt for sin appetit på kattejagt.

LÆS OGSÅ: Her er verdens 10 største byer