Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Hvilke dyr er elefantens nærmeste slægtninge?

Er elefanten i familie med de andre tykhuder, næsehornet og flodhesten?

Selv om der er fysiske ligheder, er elefanter hverken nært beslægtede med flodheste eller næsehorn. Tværtimod skal deres familieforbindelser findes helt andre steder i dyreriget. Moderne elefanter er de sidste af en dyregruppe, der engang rummede en lang række arter, som var udbredt over store dele af Jorden. I dag er der kun den indiske og den afrikanske elefant tilbage samt to andre grupper af dyr. Den ene gruppe er søkøer, der er fordelt på fire forskellige arter, som lever i tropiske farvande omkring Caribien, Afrika og Australien. Søkøer kan veje op mod to tons, og ligesom elefanter er de grå og langsomme planteædere. Slægtskabet kan blandt andet ses på dyrenes meget specielle tandbygning. Hannerne hos nogle søkøer har for eksempel korte lige stødtænder, der svarer til elefanternes. Mens man godt kan have en fornemmelse af forbindelsen mellem søkøer og elefanter, er det mere uventet, at de afrikanske klippe- og trægrævlinger også skal inviteres med til familiefesten. Igen er det dyrenes særprægede tandbygning, der vidner om slægtskabet. Fortænderne er udviklet til korte stødtænder, der dog ikke stikker ud af munden, og kindtænderne er store flade tyggetænder. Familiebåndene er de senere år blevet bekræftet af analyser af cellekerne-dna og mitokondrie-dna, der fortæller om en fælles forfader.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul