Hvilket dyr er verdens stærkeste?

Hvis man ser bort fra størrelsen, hvilket dyr er så det stærkeste?

© Shutterstock

Intet dyr kan løfte så stor en vægt som den afrikanske elefant. Men selv om det gigantiske pattedyr kan løfte op mod 9000 kg, har elefanten ikke samme styrke som den hornede gødningsbille Onthophagus taurus, når der tages højde for dyrenes kropsvægt.

Gødningsbillen er ikke større end 10 millimeter, men kan slæbe afføringskugler, der er op mod 1141 gange tungere end billen selv. Det svarer til, at en hanelefant på 5000 kg skulle trække 5705 tons – eller det halve af Eiffeltårnets vægt – efter sig.

Når gødningsbillen har halet sin tunge last i sikkerhed, begraver den kuglerne og bruger afføringen som både fødekilde og til at lægge æg i.

Tunge skyder ud af munden med voldsom kraft

Generelt vrimler dyreriget med arter, der bruger enorme kraftanstrengelser på at skubbe, løfte, slæbe, springe, bide eller lave lynhurtige bevægelser.

Saltvandskrokodillen, der lever i Sydøstasien og det nordlige Australien, har for eksempel klodens kraftigste bid, som er målt til 16414 Newton – et stykke over menneskets bidkraft på omkring sølle 300 Newton.

Og ifølge Guinness Rekordbog er salamanderen Bolitoglossa dofleini det mest kraftfulde hvirveldyr – det vil sige dyr med en rygrad.

Når salamanderens tunge skyder ud af munden, genererer den en kraft på ca. 18.000 watt/kg muskel. Til sammenligning yder topprofessionelle cykelryttere maksimalt 20-22 watt/kg i en sprint.

1141 gange sin egen kropsvægt. Så meget kan verdens stærkeste dyr, gødningsbillen Onthophagus taurus, slæbe.