Shutterstock
Zebra

Top 5 – hvilket dyr har de længste tænder?

Dyr har tænder med mange forskellige udformninger og størrelser og i varierende antal. Men hos hvilket dyr er tandsættet egentlig længst?

1. Narhval

Narhval
© Alamy/Imageselect

Type: Stødtand.
Længde: Op til tre meter.

Narhvalen har to fortænder. Den højre tand bliver op til omkring 30 cm lang og forbliver i munden, men den venstre vokser sig meget længere og stikker ud gennem overlæben – primært hos hannerne. Tanden er ifølge den førende teori besat med nerver og kan bl.a. registrere ændringer i vandets saltindhold.

2. Afrikansk elefant

Afrikanske elefanter
© Shutterstock

Type: Stødtænder.
Længde: Op til to meter.

Elefantens stødtænder har mange gavnlige funktioner. De kan bl.a. bruges til at grave, løfte ting og samle mad med, men de fungerer også som beskyttelse for snablen, der er et vigtigt værktøj, når elefanten drikker og spiser.

3. Hvalros

Hvalros
© Shutterstock

Type: Hjørnetænder.
Længde: Op til en meter.

I hvert hjørne af hvalrossens mund sidder to stødtænder, som især bliver brugt af hannerne, når de indbyrdes kæmper om magten over flokken. Men tænderne bruger hvalrossen fx også, når den hiver sig op på isen fra vandet.

4. Flodhest

Flodhest
© Shutterstock

Type: Hjørnetænder.
Længde: 50-60 cm.

Flodhestens hjørnetænder bruges som våben mod andre flodheste eller for at skræmme andre dyr væk. Tænderne er dødbringende – fx skabte det overskrifter, da en taiwansk turist blev bidt ihjel af en flodhest i Kenya i 2018.

5. Hjortesvin

Hjortesvin
© Shutterstock

Type: Hjørnetænder.
Længde: 40-45 cm.

Svinets snoede tænder er sandsynligvis både et statussymbol og et våben, der kan komme i brug i kamp mod andre dyr. Tænderne fortsætter med at vokse og kan til sidst blive så lange, at de borer sig ind i svinets kranie igen.