Shutterstock

Hvilket hvirveldyr kan leve længst?

Nogle arter af muslinger kan blive meget gamle, og polypdyr kan nærmest leve uendeligt, men hvad er aldersrekorden for hvirveldyr som os selv?

1. Grønlandshaj

© Doug Perrine/NaturePL

392 år

Grønlandshajen kan formentlig nå en levealder på op mod 400 år og er dermed det længstlevende hvirveldyr, vi kender. Med en nyudviklet metode analyserede forskere fra Københavns Universitet i 2016 øjelinserne fra en række grønlandshajer, og den ældste havde formentlig nået en alder på hele 392 år.

2. Aldabraskildpadde

© Shutterstock

255 år

I 1757 ankom en ung aldabraskildpadde til et indisk landsted ejet af briten Robert Clive. Hanskildpadden fik navnet Adwaita og levede på landstedet frem til 1875, hvor han blev foræret til Alipore Zoo i Indien. Her døde han i 2006 af leversvigt, formentlig i en alder af 255 år.

3. Orange savbug

© Diarmuid/Alamy/Imageselect

230 år

Den newzealandske biolog Peter Horn undersøgte i 2019 ørestenene hos en række fisk af arten orange savbug, som også kaldes soldatfisk. Ved at sammenholde ørestenenes lag med kulstof 14-dateringer fastslog han, at den populære spisefisk kan blive helt op til 230 år.

4. Grønlandshval

© Martha Holmes/NaturePL

211 år

I 1999 blev 48 grønlandshvaler aldersbestemt ud fra prøver af aminosyrer i deres øjenvæv. Den ældste havde en sandsynlig alder på 211 år. Bardehvalernes lange liv skyldes muligvis en særlig evne til at annullere genfejl, så de undgår at udvikle kræft.

5. Sebastes aleutianus

© Shutterstock

205 år

Biologen Kristen M. Munk fra USA aldersbestemte i 2000 en række eksemplarer af rødfiskearten Sebastes aleutianus. Fiskene var fanget på flere hundrede meters dybde ud for Alaskas kyst. Lagene i deres øresten viste, at den ældste var 205 år gammel.