Hvor er de hvide hundelorte blevet af?

Da jeg var barn, lå der ofte hvide, krakelerede hundelorte i vejsiden. Hvor er de blevet af?

© Shutterstock

Kridhvide og indtørrede. Sådan så hundens efterladenskaber ofte ud før i tiden.

I dag er hvide hundelorte et sjældent syn, og forklaringen er ganske enkelt, at hundenes kost har ændret sig.

Den blege bæ, som blev efterladt på græsplæner og fortove i 1970'erne, 80'erne og 90'erne, skyldtes hundefoderets indhold af calcium. Foderet blev dengang tilsat store mængder benmel, som er rigt på calcium og et billigt fyldemiddel.

Calcium er et vigtigt næringsstof, men der er grænser for, hvor meget kroppen har behov for. For meget calcium i blodet kan blandt andet medføre nyresten, knogleskørhed og hjerteproblemer. Derfor stopper kroppen med at optage mineralet, når calciumbehovet er opfyldt.

Overskuddet af calcium, som følge af det overdrevne indtag af benmel, gled derfor gennem hundenes tarmsystem og blev evakueret for enden.

Solen efterlod indtørrede fæces-skeletter

Efterhånden som de nybagte og fugtige hundelorte tørrede ind i solen og blev nedbrudt, var kun de hårde calciummineraler tilbage, hvilket resulterede i de krakelerede, hvide klumper, man ofte stødte på før årtusindskiftet.

I dag er hvide hundelorte en sjældenhed, fordi hundefoder indeholder mindre benmel. Foderet er i stedet blevet rigere på fibre, hvilket har givet sundere hundelorte – og ikke mindst sundere hunde.