Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor lang bliver giraffens tunge?

Jeg har bemærket, at giraffen har en meget lang tunge. Hvor lang kan den blive, og hvad er formålet med dette organ?

Shutterstock

En giraftunge er på mange måder et biologisk vidunder. Den er typisk omkring 40 centimeter lang, men kan blive helt op til 50 centimeter. Da den samtidig er rund og slangeagtig, virker den endnu længere. Hos giraffen er tungen først og fremmest et uhyre effektivt griberedskab. Den er usædvanlig velforsynet med kraftige, længdegående muskler, der sætter dyret i stand til at sno den om grene og trække dem af.

Derved kan giraffen nyde godt af blade og kviste fra specielt de mange akacietræer, der vokser i stort antal på den afrikanske savanne. Men det er ikke uden problemer at have løv fra akacietræer som fødekilde. Træet er beskyttet af lange, kraftige torne for at holde bladspisende dyr væk. Et dyr, som prøver at bide bladene af, løber en alvorlig risiko for at få øjnene stukket ud. Men giraffens lange tunge betyder, at den aldrig behøver at komme tæt på de farlige torne.

Tungen selv er dækket af hård, læderagtig hud, som tornene ikke kan stikke igennem, og det samme gælder giraffens mundhule. Til gengæld skal blade og kviste gumles godt igennem, så tornene bliver helt kvast, inden de sendes videre ned i den lange hals. Det er årsagen til de langsomme og grundige tyggebevægelser, der er så karakteristiske for giraffer.

Læs også:

Overlevelse

Det australske luftvåben redder koalaer

2 minutter
Galapagos top
Dyr

Skildpadde ånder med tungen

1 minut
Elephant
Dyr

Dyr sover mellem tre og 20 timer

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul