Snablen er ikke blot elefantens mest ikoniske kropsdel, den er også en af de vigtigste. Snablen bruges bl.a. til at opsuge, drikke og sprøjte vand, til at gribe fat i ting og til tunge løft.
For at få indsigt i snablen har et tysk forskerhold undersøgt elefantens ansigtsmotorik og opdaget en ekstra stor mængde nerver hos både asiatiske og afrikanske elefanter.
Nervesignaler rejser til og fra ansigtets muskler via et hjernecenter, som er på størrelse med en vindrue og indeholder ca. 54.000 eller 63.000 nerveceller afhængigt af, om det sidder i hjernen på en asiatisk eller en afrikansk elefant. Til sammenligning har mennesker omkring 8000 nerver i samme hjernecenter.
Selvom elefanten er stor og derfor naturligt har flere nerveceller, er antallet stadig uproportionalt højt. Kun delfiner, som er udstyret 85.000 nerverceller i hjernecenteret, overgår elefanterne.
Nerver kontrollerer 40.000 muskler
Langt de fleste nerver i elefantens ansigtsmuskelhjernecenter bliver brugt til at kontrollere snablens op mod 40.000 muskler. Til sammenligning har vi mennesker blot omkring 650 muskler i hele kroppen.
Kombinationen af ekstremt mange nerver og muskler og nervernes evne til at koordiere musklernes aktivitet betyder, at elefanten kan bruge snablen til adskillige typer opgaver og løfte genstande på helt op til 350 kg.