Shutterstock

Hvorfor besvimer geder så nemt?

Jeg har set en videofilm med nogle geder, der tilsyneladende falder besvimet om, når de bliver skræmt. Hvorfor gør de det?

De besvimende geder er en særlig stamme af tamme geder, som videnskabeligt kaldes myotoniske geder. De kaldes også nervøse, stivbenede eller epileptiske geder. Ved en pludselig bevægelse, som gør gederne bange, kan de stivne og falde om på siden og se ud, som om de besvimer. Ved nærmere eftersyn har de dog ikke mistet deres bevidsthed. Det er blot deres muskulatur, der for en stund er gået i baglås. Efter nogle sekunder kan de som regel rejse sig op igen og løbe væk. Man kunne godt tro, at gederne spiller døde for at forvirre eventuelle fjender, men det er ikke tilfældet. I stedet er der tale om en arvelig muskellidelse, som har fået lov til blive bevaret i avlsarbejdet med disse geder.

Lidelsen skyldes mutationer i de gener, der koder for klorid-kanaler i muskelcellernes membraner. Mutationerne gør, at kanalerne mister deres funktionsdygtighed, så der skabes en ubalance i klorid-koncentrationen på de to sider af membranerne. Derfor bliver membranen mere følsom over for aktiveringer af musklen, og der er større risiko for, at musklen ikke falder tilbage til sit afslappede leje, efter at den har været trukket sammen. Det fører til en stiv og fastlåst muskel, som har mistet sin funktion. Når geden bliver forskrækket, stiger dens stressniveau, og dens muskler aktiveres nemmere. Den kortvarige stress betyder, at dens muskler låser sig fast.