Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

rotte eksperiment forskning

Hvorfor bruges rotter til forsøg?

Rotter ligner ikke mennesker ret meget. Hvorfor bruges de så ofte til medicinforsøg?

Shutterstock

På trods af vores ydre forskelligheder har vi faktisk mange ting til fælles med rotter. Rottens anatomi og kredsløb minder i store træk om menneskets, og ligesom mennesker indtager rotter et bredt udvalg af kød, korn og grønsager. Samtidig er rotter og mennesker udsat for en lang række af de samme sygdomme – eksempelvis bærer rotter også på salmonellabakterier. Det gør dem velegnede til at teste nye former for medicin på. Dertil kommer, at rotter har en kort livscyklus, så forskerne hurtigt kan se, om afkom eller levealder påvirkes af forskellige stoffer eller behandlinger. Rotter er desuden yderst frugtbare, så det er nemt at avle tilstrækkeligt mange forsøgsdyr. Endelig har de en praktisk størrelse. De er store nok til, at man kan tappe en rimelig mængde blod (i modsætning til mus), og små nok til, at de er lette at holde i bur (i modsætning til hunde).

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul