Hvorfor er der ingen grønne pattedyr?

Der er masser af grønne padder og krybdyr, fordi farven giver camouflage. Hvorfor er der så slet ingen grønne pattedyr?

Brun bjørn
© Shutterstock

Klassen af pattedyr har indtaget en stor del af Jordens levesteder uden at danne grøn pels. Et grønt farvestof, også kaldet pigment, har altså ikke været en udviklingsmæssig nødvendighed for dyrene.

I stedet indeholder pels de to pigmenter eumelanin, der giver sort eller brunt hår, og pheomelanin, der giver gult eller rød-orange hår.

Grøn giver ingen mening for pattedyr

Farverne er gavnlige for små pattedyr som mus, fordi de lever på jorden eller mellem visne blade.

Her er grålige eller brunlige farver gode til camouflage.

Større pattedyr som hjorte er også brunlige. Deres værste fjender er store rovdyr som ulve og løver, der har såkaldt dikromatisk syn og typisk er rød-grøn-farveblinde.

Derfor kan en hjort, som gemmer sig i skoven, være helt skjult for rovdyrene, selv om den ikke har samme farve som bladene.

I 1991 forslog matematikeren Adrian Bowyer fra universitetet i Bath dog en anden mulighed: ”Måske findes grønne får, men ingen har lagt mærke til dem.”

Alger giver grønt skær

Grønt dovendyr
© Shutterstock

1. Pelsen hos de seks arter af dovendyr kan fremstå grønlig, men ikke på grund af et pigment, de selv har udviklet. Farven stammer i stedet fra grønalgen Trichophilus welckeri.

Grøn slange
© Shutterstock

2. I modsætning til pattedyr har krybdyr adgang til et stærkt grønt pigment, som bl.a. grøn træpyton benytter sig af. Unger af arten er dog gule, gyldne eller orangerøde.