Hvorfor har dyr vidt forskellige pupiller?

Menneskets runde pupil sikrer os et hæderligt syn i mange situationer. Men højt specialiserede dyreøjne kan have både aflange ovaler og u-formede pupiller alt afhængig af deres miljø og placering i fødekæden.

Pupiller

Bud går på, at gekkoens perlekædeformede pupil camouflerer og lukker den rette mængde lys ind.

© Shutterstock

Alle pupiller har den simple funktion at regulere, hvor meget lys der kommer ind i øjet, og sikrer dermed et skarpt billede på nethinden.

I dyrenes verden tager pupillerne dog mange forskellige former afhængigt af dyrets miljø og placering i fødekæden.

Lodrette pupiller - Til Jagt

© Shutterstock

Den lodrette pupil er rund, når den er fuldt udspilet, men kan trække sig sammen til en smal, vertikal spalte som hos en kat.

Den funktion gør denne type pupil særligt effektiv for rovdyr, der jager bevægeligt bytte, fordi den styrker øjets fokus og ignorerer distraheringer fra siderne.

Flyder dit hoved også over med spørgsmål om verden? Videnskaben svarer på store og små spørgsmål i hver udgave af Illustreret Videnskab!

Vandrette pupiller - På vagt

© Shutterstock

Vandrette pupiller giver modsat den lodrette pupil et bredt udsyn og kan derfor også typisk findes hos byttedyr, der jages af rovdyr.

Den ovale, vandrette form giver et meget bredt synsfelt og øget følsomhed over for bevægelser, der øger chancen for at opdage rovdyr i tide.

Den runde pupil - Allround

© Shutterstock

Den runde pupil er den simpleste pupil, men den fungerer godt til dyr som mennesker, fugle og hunde, der har brug for et syn, der skal kunne tilpasse sig meget forskellige lysforhold.

Alternative pupiller - Specifik

© Shutterstock

Alternative pupiller er mere bestemt af nogle arters særlige miljø.

Blækspruttens U-formede pupil regulerer muligvis lysindtaget i flere vinkler, så det er ensartet fra alle retninger.