Hvorfor rider vi ikke på zebraer?

Zebraen tilhører hestefamilien, men jeg har aldrig set nogen ride på en zebra – hvordan kan det være?

© Shutterstock

Vi rider på heste, æsler, muldyr, kameler og elefanter, men ikke zebraer. Og det er der flere gode grunde til.

Zebraer er mindre end heste og ville have sværere ved at bære på vægten af et menneske uden at få skader. Den primære årsag er dog, at zebraer er betydeligt sværere at tæmme.

For at overleve blandt savannens rovdyr som løver, hyæner og geparder har zebraer udviklet en ekstrem agtsomhed og flygter ved det mindste faresignal.

Zebraens veludviklede perifere syn – dvs. synsindtryk i kanten af synsfeltet – opfanger hurtigt, hvis nogen forsøger at snige sig ind på den. Derudover har zebraen lynhurtige reflekser, så den kan undvige fx løvebid eller lassokast.

Kraftigt bid slipper ikke

Zebraer er også temperamentsfulde og meget mere aggressive end heste. Formår de ikke at undvige et angreb, forsvarer de sig med et dødbringende spark.

Kommer rovdyr eller mennesker endnu tættere på, risikerer de at mærke zebraens kraftige bid, som det kan være svært at slippe fri af igen.

Zebra slæber dyrepasser efter sig

En dyrepasser i en kinesisk zoologisk have kom lidt for tæt på en zebra og blev trukket gennem støvet.

Video

Zebraen har en tendens til at fastholde biddet, hvilket dyrepassere i zoologiske haver har fået at føle.

Selvom zebraer er umulige at tæmme, er det i sjældne tilfælde lykkedes at bruge dem som trækdyr. I 1800-tallet vakte rigmanden Walther Rothschild opsigt, når han kørte gennem Londons gader i sin karet, trukket af fire zebraer.

Den engelske rigmand, Walther Rothschild, kørte ofte sin zebratrukne vogn gennem Londons gader.

© Wikimedia Commons