Shutterstock
Hund ruller sig i noget

Hvorfor ruller hunde sig i klamme ting?

Min hund ruller sig i alt fra rådyrlort til døde fisk og spildt fritureolie. Hvad er årsagen?

Den traditionelle forklaring på, at hunde ruller sig i stærkt lugtende ting, er, at de forsøger at skjule deres egen lugt af rovdyr. Idéen skulle være, at hunden – eller i virkeligheden dens ulveforfædre – dermed kunne komme tættere på byttedyr, uden at alarmere deres lugtesans.

Hunde ruller sig i alt fra bæ til gift

Og listen over klamme ting at rulle sig i er lang. Der er eksempler på afføring, opkast, frisk eller råddent kød, urin, aske, indvolde, tilberedte fødevarer og sågar insektgift.

Idéen om lugtcamouflage over for byttedyr er stadig den fremherskende teori, men i 2017 dukkede en undersøgelse op, godt nok om ræve, som fik fundamentet under forklaringen til at slå revner.

Lugt giver ræve pumaklæder

Amerikanske forskere observerede pumaer i de californiske bjerge med vildtkameraer. De filmede bl.a., hvordan pumaerne – ligesom huskatte – gnubbede deres duft af på sten og træstammer.

Til forskernes forundring viste filmene også, at områdets gråræve gnubbede sig de samme steder og helst hurtigt efter pumaen. Yderligere undersøgelser sandsynliggjorde, at rævene ikke gjorde det for at afsætte deres egen duft, men for at stjæle pumaernes.

Forklaringen fra forskerne lyder, at duften af puma afskrækker større rovdyr, der kunne finde på at jage grårævene. I de californiske bjerge er det fx prærieulven.