Shutterstock
Kat spinder

Hvorfor spinder katte?

Når jeg kæler med katte, begynder de at spinde. Men hvordan opstår den karakteristiske lyd, og hvorfor spinder de overhovedet?

Katte spinder som kommunikation, både med mennesker og med andre katte. Den mest velkendte situation er, når de bliver kløet et sted, de nyder.

Katte spinder også, når de for eksempel bliver vasket af en anden kat. Og spindelyden høres hyppigt i forbindelse med fodring – formentlig et levn fra kattens første levedage, hvor moren finder killingerne ved hjælp af spindelyden og lader dem die.

I alle disse situationer er beskeden den samme: Bliv ved med det, du gør!

Spindelyden kommer fra struben

Kattens spinden opstår, når muskler i strubehovedet, der svarer til vores stemmebånd, trækker sig sammen og slapper af i hurtige intervaller, så de står og vibrerer indad og udad.

Når katten så trækker vejret, løber luften forbi de vibrerende muskler. Vibrationerne sætter luften i svingninger og skaber de lydbølger, vi kender som den brummende spindelyd.

Spinderi er ikke kun for katte

Katte spinder pga. vibrerende muskler i struben, men de er ikke de eneste dyr, der laver en brummende lyd.

Kattens spindefunktion
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Muskler påvirker luft

Muskler i kattens strube trækker sig sammen i hurtige intervaller, hvilket skaber en brummende lyd. Katte spinder især for at kommunikere, at de føler sig godt tilpas.

Genette
© Shutterstock

Genettens unger spinder (unger vil have opmærksomhed)

Genetten ligner en kat, men er et desmerdyr og tilhører dermed en anden biologisk familie. Her spinder ungerne i første leveuge for at få mors opmærksomhed.

Hangorilla
© Shutterstock

Mad(glæde) udløser spinden (brummelyd)

Gorillaer, særligt ældre hanner, udstøder lyde, der minder om spinden, når de spiser. Lyden er særlig hyppig, når måltidet byder på retter som blomster og frø.

Spindelyden optræder ikke kun, når en kat er veltilpas, men også i helt anderledes situationer – eksempelvis når katten er nervøs, frygtsom eller stresset, efter at en hund har jagtet den.

En teori om spinderiet er, at det kan virke beroligende for katte.

Spinderi kan måske hele

Kattenes spinden i forbindelse med stressede situationer fik i 2001 dyrelydsforskeren Elizabeth von Muggenthaler til at overveje, om katte ligefrem kan hele sig selv ved at spinde.

Hun undersøgte 44 katte, geparder, pumaer og andre kattedyr og fandt ud af, at frekvenserne i spindelydene stemmer overens med frekvenserne, som findes i lyde og vibrationer, der blandt andet bliver brugt til at lindre muskelsmerter og fremme knoglevækst hos mennesker.