Shutterstock
Hund i regn

Hvorfor stinker våde hunde?

Det er ikke din hunds skyld, at den lugter, når den er våd. Skurken er ubudne gæster i pelsen.

Hundeejere kender det alt for godt – våde hunde stinker.

Uanset om den våde pels skyldes en gåtur i silende regnvejr, en dukkert i havet eller et bad under bruseren, giver hunden en karakteristisk, uhumsk lugt fra sig.

Stanken kommer fra mikroorganismer, der lever på hundens skind og i pelsen og producerer ildelugtende, flygtige stoffer.

Normalt forbliver stofferne inddæmmet i pelsen, og derfor er lugten af tør hund ikke nær så grum. Men når pelsen bliver gennemblødt, bliver lugten skarpere og mere gennemtrængende.

Vanddamp sætter stanken fri

I takt med, at den våde pels tørrer, og vandet fordamper, trækker lugtstofferne ud i luften. Mikroskopiske dråber i dampen indespærrer stofferne, og derfor kan de både sprede sig mere og forblive luftbårne i længere tid end i tør luft.

Fugten øger også aktiviteten hos mikroorganismer som bakterier og gærceller. De formerer sig hurtigere i den våde pels, og der bliver dermed endnu flere mikroorganismer til at producere ildelugtende stoffer.

Den simple kur mod stanken af våd hund er derfor at tørre pelsen hurtigt og grundigt for at få så meget væske ud af den som muligt. For jo længere tid pelsen er fugtig, desto længere vil hunden rende rundt med en ubehagelig dunst.