En honningbi har en hjerne, der er 20.000 gange mindre end din. Alligevel er den i stand til at forholde sig til tal med en forbløffende sikkerhed.
Forsøg har vist, at bien kan kende forskel på tal fra et til fire og endda begriber konceptet nul, hvilket ellers kun er set hos aber og papegøjer. Og et nyt eksperiment viser nu, at bier ikke bare kan tælle, men også lære at regne med både plus og minus.
14 bier kom i træningslejr
Forskere fra RMIT University i Australien tog 14 bier i træningslejr og lærte dem, at farven blå betød, at de skulle lægge én til, mens farven gul betød, at de skulle trække én fra.
Bierne blev lukket ind i en Y-formet labyrint, hvor de fik valget mellem at flyve til højre eller til venstre.

Udsigten til en dråbe sukkervand kan motivere bier til at lære at løse plus- og minusregnestykker.
Før skillevejen blev de præsenteret for et antal figurer i en farve, fx tre blå kvadrater. Herefter kunne de vælge at flyve den rigtige vej, der var markeret med fire blå kvadrater, eller tage den forkerte vej, der fx kunne være markeret med to blå kvadrater.
Hvis bierne valgte rigtigt, blev de belønnet med en dråbe sukkervand, mens de ved forkerte valg blev straffet med den bitre smag af kininvand.
Bier finder vej i matematisk labyrint
Forskerne lærte bierne at regne ved at træne dem i en Y-formet labyrint. Bierne lærte hurtigt, at farven blå betød plus, mens gul betød minus. En bi kunne derfor demonstrere sine regneevner ud fra symboler i labyrinten.

PLUS: Bierne skal lægge en til
Blå symboler fortæller bien, at den skal lægge én til. Den rigtige vej er altså den til venstre i labyrinten, der er markeret med tre blå kvadrater. Hvis bien vælger rigtigt, bliver den belønnet med sukkervand (grøn), mens den får bittert kininvand (rød), hvis den svarer forkert.

MINUS: Bierne skal trække en fra
Gul betyder minus, og derfor skal bien trække et kvadrat fra, når den bliver mødt af tre gule kvadrater. Her skal bien altså vælge indgangen med to kvadrater til højre i labyrinten for at få en portion sukkervand (grøn) som belønning.
Bier blev bedre og bedre
Biernes resultater viste, at de blev mere og mere sikre under træningen. Til sidst svarede de rigtigt på over 70 procent af opgaverne, hvilket er meget bedre, end hvis de blot valgte et tilfældigt svar.
Forsøget viser, at bier har overraskende evner for at indlære abstrakte fænomener som symboler og matematik, i hvert fald så længe tallene ikke overstiger fem. Forskerne vil nu undersøge, om de også er i stand til at overskue større talværdier.