Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bier kan trække fra og lægge til

Et nyt eksperiment viser, at bier kan lære at regne med plus og minus. Det er første gang nogensinde, insekter udviser forståelse for regneregler.

Shutterstock

En honningbi har en hjerne, der er 20.000 gange mindre end din. Alligevel er den i stand til at forholde sig til tal med en forbløffende sikkerhed.

Forsøg har vist, at bien kan kende forskel på tal fra et til fire og endda begriber konceptet nul, hvilket ellers kun er set hos aber og papegøjer. Og et nyt eksperiment viser nu, at bier ikke bare kan tælle, men også lære at regne med både plus og minus.

14 bier kom i træningslejr

Forskere fra RMIT University i Australien tog 14 bier i træningslejr og lærte dem, at farven blå betød, at de skulle lægge én til, mens farven gul betød, at de skulle trække én fra.

Bierne blev lukket ind i en Y-formet labyrint, hvor de fik valget mellem at flyve til højre eller til venstre.

Udsigten til en dråbe sukkervand kan motivere bier til at lære at løse plus- og minusregnestykker.

© Shutterstock

Før skillevejen blev de præsenteret for et antal figurer i en farve, fx tre blå kvadrater. Herefter kunne de vælge at flyve den rigtige vej, der var markeret med fire blå kvadrater, eller tage den forkerte vej, der fx kunne være markeret med to blå kvadrater.

Hvis bierne valgte rigtigt, blev de belønnet med en dråbe sukkervand, mens de ved forkerte valg blev straffet med den bitre smag af kininvand.

Bier finder vej i matematisk labyrint

Forskerne lærte bierne at regne ved at træne dem i en Y-formet labyrint. Bierne lærte hurtigt, at farven blå betød plus, mens gul betød minus. En bi kunne derfor demonstrere sine regneevner ud fra symboler i labyrinten.

Bier blev bedre og bedre

Biernes resultater viste, at de blev mere og mere sikre under træningen. Til sidst svarede de rigtigt på over 70 procent af opgaverne, hvilket er meget bedre, end hvis de blot valgte et tilfældigt svar.

Forsøget viser, at bier har overraskende evner for at indlære abstrakte fænomener som symboler og matematik, i hvert fald så længe tallene ikke overstiger fem. Forskerne vil nu undersøge, om de også er i stand til at overskue større talværdier.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul