Et stik fra en hveps kan være livsfarligt

Bistik og hvepsestik kan være dødbringende

Op mod fem procent af befolkningen er alvorligt allergisk over for enten bistik eller hvepsestik. Et tilfældigt sommermøde kan derfor få en dødelig udgang.

Shutterstock/Irina Kozorog

Hvis du bliver stukket af en bi, en hveps eller en stor gedehams, kan konsekvensen i værste fald være bevidstløshed, kramper og hjertestop.

For når de summende sommerinsekter føler sig truet, har de en brod på bagkroppen, der er forbundet med en giftblære, som de tømmer i offeret.

Selvom der kun er en tusindedel gram gift i sækken, er giften en meget stærk base, der indeholder enzymer og stoffer, som påvirker kar, nerver og andre celler i kroppen.

Selvom der årligt kun registreres få dødsfald efter bistik eller hvepsestik, er der grund til at søge læge, hvis man bliver stukket i munden eller på halsen, hvis man bliver stukket mange gange, eller hvis man får livstruende symptomer.

Hvad er forskellen på bier, hvepse og stor gedehams?

Hvepsen, også kaldet den almindelige gedehams, ses hyppigt i byerne, og hen på sommeren oplever man, at de bliver mere aggressive i takt med, at de søger føde tættere på mennesker, deres bo går i opløsning, og de venter på at dø. Tørster de, kan de desuden være ekstra meget på krigsstien.

Den store gedehams er en art af hveps, og den har derfor lignende kropsform og farver. Den er ikke særlig aggressiv, men hvis du bliver stykket af en stor gedehams, er giften meget kraftig og smertefuld. Det skyldes blandt andet, at giften indeholder det smertefremkaldende stof acetylcholin.

Modsat hvepse, er bier meget fredelige, men hvis deres bo er truet, eller man træder på dem, trækker de deres våben. Bistik er typisk mindre smertefuldt end hvepsestik, selvom et stik indeholder mere gift. De stikker dog kun en gang, hvorefter de dør en langsom død.

Kend dit insekt

Selvom bien, hvepsen og den store gedehams kan minde om hinanden, har de hver især forskellige kendetegn, som adskiller dem fra hinanden.

Almindelig hveps sidder på et blad

Hveps

Du kan genkende hvepsen på dens C-formede krop og skarpe talje.

Den har også sparsom behåring og klare sort-gule tegninger.

Stor gedehams sidder på et blad

Stor gedehams

Den store gedehams er først og fremmest kendetegnet ved sin store størrelse på om til 4 centimeter.

Derudover har den et rødbrunt hoved og en ret kraftig summen.

Honningbi-suger-nektar-af-blomst

Bi

I forhold til hvepsene er bien ret behåret og har en mere buttet statur.

Dens ben er også noget kortere og fremstår sortbrune i farven.

Hvordan behandler man et stik?

Uanset hvilken af de hidsige flyvere, man møder, er resultatet imidlertid lige giftigt. Og det bedste forsvarsværn mod bistik og hvepsestik er ganske enkelt at undgå dem.

Er uheldet ude, gælder det om at skrabe brodden og giftsækken væk hurtigst muligt, da musklerne i sækken fortsætter med at pumpe giften ind.

Desuden har det vist sig, at en skive løg på stikket lindrer smerterne.

Allergikere kan dø af stik fra bi eller hveps

Nogle får kløende udslæt over hele kroppen. Og i sjældne tilfælde påvirker stikket kredsløbet og hjernen, hvilket kan føre til, at blodtrykket falder, man mister bevidstheden, får kramper og hjertestop.

Rigtig farligt bliver det, hvis man er allergisk over for de hidsige bæster, hvilket op mod fem procent af befolkningen er i alvorlig grad.

Allergikere har dannet overfølsomhedsantistoffer efter tidligere stik, der er rettet mod insektgiften.

Og bliver der ikke sat ind med adrenalinindsprøjtning og antihistamin i tide, risikerer allergikerne at dø.

Læs også:

Cikade
Insekter

Hvordan kan en cikade larme sådan?

1 minut
Insekt
Insekter

Spørg os: Hvordan trækker insekter vejret?

2 minutter
Insekter

Bistik: Hvorfor dør bien af sit stik?

1 minut
Mest populære

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!