Hveps
Dyr - Insekter

Bistik og hvepsestik kan være dødbringende

Op mod fem procent af befolkningen er alvorligt allergisk over for enten bistik eller hvepsestik. Da kan et tilfældigt møde få en dødelig udgang.

Hvepsestik med stærk gift

Bevidstløshed, kramper og hjertestop. Det kan være konsekvensen af et uheldigt møde med en bi, hveps eller gedehams på en ellers dejlig sommerdag.

For når hvepse, bier eller gedehamse føler sig truet, har de en brod på bagkroppen, der er forbundet med en giftblære, som de tømmer i offeret. Selvom der kun er en tusindedel gram gift i sækken, er giften en meget stærk base, der indeholder enzymer og stoffer, som påvirker kar, nerver og andre celler i kroppen.

Selvom der årligt kun registreres få dødsfald efter bistik eller hvepsestik, er der grund til at søge læge, hvis man bliver stukket i munden eller på halsen, hvis man bliver stukket mange gange, eller man får livstruende symptomer.

Hvad er forskellen på bier og hvepse?

I byerne er hvepsene de mest almindelige, og hen på sommeren oplever man, at de bliver mere aggressive i takt med, at de søger føde tættere på mennesker, deres bo går i opløsning, og de venter på at dø. Tørster de, kan de desuden være ekstra meget på krigsstien.

Bierne er derimod mere fredelige, men hvis deres bo er truet, eller man træder på dem, trækker de deres våben. Bistik er typisk mindre smertefuldt, men indeholder mere gift. De stikker dog kun en gang, hvorefter de dør en langsom død.

Hvordan behandler man hvepsestik?

Uanset hvilken af de hidsige flyvere, man møder, er resultatet imidlertid lige giftigt. Og det bedste forsvarsværn mod bistik og hvepsestik er ganske enkelt at undgå dem.

Er uheldet ude, gælder det om at skrabe brodden og giftsækken væk hurtigst muligt, da musklerne i sækken fortsætter med at pumpe giften ind. Desuden har det vist sig, at en skive løg på stikket lindrer smerterne.

Allergikere kan dø af hvepsestik

Nogle får kløende udslet over hele kroppen. Og i sjældne tilfælde påvirker stikket kredsløbet og hjernen, hvilket kan føre til, at blodtrykket falder, man mister bevidstheden, får kramper og hjertestop.

Rigtig farligt bliver det, hvis man er allergisk over for de hidsige bæster, hvilket op mod fem procent af befolkningen er i alvorlig grad. Allergikere har dannet overfølsomhedsantistoffer efter tidligere stik, der er rettet mod insektgiften. Og bliver der ikke sat ind med adrenalinindsprøjtning og antihistamin i tide, risikerer allergikerne at dø.

Læs også:

Jordskælv

Australien stikker af

0 minutter
Insekter

Bistik: Hvorfor dør bien af sit stik?

1 minut
struds
Fugle

Stikker en struds virkelig hovedet i busken?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!