Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvepsestik kan være livsfarligt

Hvepsestik og bistik kan være dødbringende

Op mod fem procent af befolkningen er alvorligt allergisk over for enten bistik eller hvepsestik. Et tilfældigt sommermøde kan derfor få en dødelig udgang.

Shutterstock/Irina Kozorog

Hvis du bliver stukket af en bi, en hveps eller en stor gedehams, kan konsekvensen i værste fald være bevidstløshed, kramper og hjertestop.

For når de summende sommerinsekter føler sig truet, har de en brod på bagkroppen, der er forbundet med en giftblære, som de tømmer i offeret.

Selvom der kun er en tusindedel gram gift i sækken, er giften en meget stærk base, der indeholder enzymer og stoffer, som påvirker kar, nerver og andre celler i kroppen.

Selvom der årligt kun registreres få dødsfald efter bistik og hvepsestik, er der grund til at søge læge, hvis man bliver stukket i munden eller på halsen, hvis man bliver stukket mange gange, eller hvis man får livstruende symptomer.

Hvad er forskellen på bier, hvepse og stor gedehams?

Hvepsen, også kaldet den almindelige gedehams, ses hyppigt i byerne, og hen på sommeren oplever man, at de bliver mere aggressive i takt med, at de søger føde tættere på mennesker, deres bo går i opløsning, og de venter på at dø. Tørster hvepsene er de desuden ekstra meget på krigsstien.

Den store gedehams er en art af hveps, og den har derfor lignende kropsform og farver. Den er ikke særlig aggressiv, men hvis du bliver stykket af en stor gedehams, er giften meget kraftig og smertefuld. Det skyldes blandt andet, at giften indeholder det smertefremkaldende stof acetylcholin.

Modsat hvepse, er bier meget fredelige, men hvis deres bo er truet, eller man træder på dem, trækker de deres våben. Bistik er typisk mindre smertefuldt end hvepsestik, selvom et bistik indeholder mere gift. Bier stikker dog kun en gang, hvorefter de dør en langsom død.

Kend dit insekt

Selvom bien, hvepsen og den store gedehams minder om hinanden, har de hver især forskellige kendetegn, som adskiller dem fra hinanden.

Hvordan behandler man hvepsestik eller bistik?

Uanset hvilken af de hidsige flyvere, man møder, er resultatet imidlertid lige giftigt. Og det bedste forsvarsværn mod bistik og hvepsestik er ganske enkelt at undgå dem.

Er uheldet ude, gælder det om at skrabe brodden og giftsækken væk hurtigst muligt, da musklerne i sækken fortsætter med at pumpe giften ind.

Desuden har det vist sig, at en skive løg på et hvepsetik eller et bistik lindrer smerterne.

Allergikere kan dø af et bistik eller hvepsestik

Nogle får kløende udslæt over hele kroppen. Og i sjældne tilfælde påvirker et bistik eller et hvepsestik kredsløbet og hjernen, hvilket kan føre til, at blodtrykket falder, man mister bevidstheden, får kramper og hjertestop.

Rigtig farligt bliver det, hvis man er allergisk over for de hidsige bæster, hvilket op mod fem procent af befolkningen er i alvorlig grad.

Allergikere har dannet overfølsomhedsantistoffer efter tidligere bistik eller hvepsestik, der er rettet mod insektgiften.

Og bliver der ikke sat ind med adrenalinindsprøjtning og antihistamin i tide, risikerer allergikerne at dø.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul