Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Corixidae
Dyr - Insekter

Bugsvømmer er verdens mest larmende dyr

Et ganske lille dyr har rekorden i at lave mest støj.

Et ganske lille vandinsekt har dyrerigets rekord i at støje i forhold til sin størrelse. Den to millimeter lange bug-svømmer med det latinske navn Micronecta scholtzi kan frembringe lyde på op til 99,2 decibel, hvilket svarer til at være tæt på en motorcykel eller sidde på første række til en koncert.

Hannen producerer den ekstremt høje lyd ved at gnide sin penis mod bugen. Det sker i et forsøg på at tiltrække hunner. Selv om 99 procent af lyden bliver opslugt af vandet, kan mennesker på landjorden i nærheden sagtens høre insektet.

Bugsvømmeren lever i vandhuller og søer rundtomkring i Europa, og forskerne fandt forsøgsdyrene i en flod og i et vandhul i Frankrig. De brugte særlige undervandsmikrofoner til at måle dyrets lydstyrke.

De små dyr larmer mest

Bugsvømmeren, knipserejen og andet småkravl vinder klart over de større arter, når det handler om at lave larm. Skalaen viser udvalgte dyrs lydstyrke i forhold til deres størrelse. Dyr som elefanter samt mennesker scorer lavt.

Læs også:

Cikade
Insekter

Hvordan kan en cikade larme sådan?

2 minutter
Flue sidder på menneske
Insekter

Hvorfor kan fluer godt lide at sidde på mennesker?

2 minutter
Insekter

Den store mygge-guide: Hvad elsker myg - og hvad hader de?

14 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul