De 5 værste insektstik

"Som at at gå på glødende kul med et 10 cm langt rustent søm i hælen". Sådan føles det at blive stukket af en bullet-myre. Se listen over verdens mest smertefulde stik.

© Shutterstock

“The king of sting”, Justin Schmidt, er ekspert i dyregruppen Hymenoptera og er blevet stukket over 1000 gange af 85 forskellige arter af myrer, hvepse og bier.

Bullet-myre: Smerte 4+

© Shutterstock

Du skal passe på, hvor du sætter dine fødder i de syd- og mellemamerikanske regnskove.

Skovbunden er hjem for insektet med verdens mest smertefulde stik, bullet-myren, hvis gift indeholder poneratoxin.

Giftstoffet påvirker de elektriske signaler i hjernen og blokerer ionkanaler i synapserne. Justin Schmidt beskriver bulletmyrens stik som “Ren, intens, strålende smerte. Som at at gå på glødende kul med et 10 cm langt rustent søm i hælen.”

Andre har sammenlignet den brændende, bankende smerte, som kan vare i op til 24 timer, med at blive skudt – deraf myrens navn.

Warrior-hveps: Smerte 4

© Shutterstock

Krigerhvepsen, Synoeca septentrionalis, kaldes også trommehvepsen pga. dens karakteriske lyd.

Hvis Warrior-hvepsen bliver truet, basker den vingerne mod kroppen, hvilket mest af alt lyder som marcherende soldater.

Den mellemamerikanske krigs-hveps er ekstremt aggressiv og leverer et to timer langt smertehelvede, der beskrives som: “Tortur: Som at blive lænket til lavastrømmen fra en aktiv vulkan”.

Tarantelhøg (hveps): Smerte 4

© Shutterstock

Du bør først og fremmest bekymre dig om tarantelhøgen, hvis du er en fugleedderkop.

Tarantelhøge lever over hele verden i tropiske og subtropiske egne og bruger fugleedderkopper som rugemaskiner.

Hunnen finder frem til en edderkop og lammer den med et enkelt, lynhurtigt stik. Herefter bliver edderkoppen trukket hen til tarantelhøgens bo, hvor hvepsen lægger sine æg i fugleedderkoppen. Når æggene klækker, er maden serveret, og i løbet af et par uger fortærer larverne den stadig levende edderkop indefra.

Selv om tarantelhøgen meget sjældent stikker mennesker, har Justin Schmidt naturligvis testet dens stik og beskriver det som “et voldsomt elektrisk stød, der får en til at kaste sig på gulvet og skrige i smerte. En tændt hårtørrer er netop blevet tabt i dit boblebad”.

Vidste du, at vi har fugleedderkopper i Danmark? Læs alt om edderkopper i Danmark her.

Rød papirhveps: Smerte 3

© Shutterstock

Den store rovhveps har et vingefang på ca. 5 cm og lever hovedsageligt af sommerfuglelarver.

Reden bliver bygget af tørt græs og råddent træ, som blandes med spyt og bliver til den vandtætte, papirlignende substans, de fleste hvepsereder er bygget af.

Hvis en hveps fornemmer fare, drypper den gift på reden, hvilket alarmerer resten af kolonien. De iler til med broddene trukket, klar til at levere et stik, der føles som “at få ætsende saltsyre hældt i en rift i huden”.

Rød harvester myre: Smerte 3

© Shutterstock

De røde myrer fra det sydvestlige USA har den kraftigste gift af alle insekter.

Giften er omkring 40 gange så stærk som diamantklapperslangens, men heldigvis har myrerne begrænsede mængder af den. Smerten er ekstremt langvarig, og myrens stik er det eneste insektstik, som får hårene på armen til at rejse sig.

Sveden hagler af kroppen, og smerten føles mest af alt som, “At nogen bruger en boremaskine til at udgrave din nedgroede tånegl”.