Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bierne dør:

Forskere peger på Varroa-miden, fødevaremangel og pesticider som synderne.

© Shutterstock
Dyr - Insekter

Fire grunde til at bierne dør

Mider, pesticider, ensidig kost og dårligt vejr slår bierne ihjel. Hvis det forsætter, er det slut med æbler, jordbær og kaffe.

Biavlere verden over melder om massedød blandt vores honningproducerende venner. I USA er antallet af bistader næsten halveret på 50 år.

Honningbiens slægtning humlebien kom for få måneder siden på listen over truede arter i USA, efter bestanden er faldet med 87 procent på blot to årtier. Forskere frygter, hvad der vil ske, hvis det samme sker for honningbien.

Uddør honningbierne helt, er det slut med favoritvarer som æbler, jordbær, tomater og kaffe. En tredjedel af al den mad, vi spiser i dag, er bestøvet af honningbier.

Forskere peger på fireårsager til biernes forsvinden.

1. Bier angribes af mider

© Shutterstock

Varroa-miden er en lille parasit, som angriber honningbierne og gør, at bien typisk dør indenfor 1-3 år. Miden kom til USA og Europa fra Asien for 30 år siden og har spredt sig til stort set samtlige bikolonier.

2. De mangler ordentlig kost

© Shutterstock

Bier har brug for varieret kost, hvilket de har fået sværere ved at finde på landet, hvor store markområder dyrkes med samme type afgrøder.

3. Pesticider slår bierne ihjel

© Shutterstock

Forskere har fundet ud af, at neonikotinoider og andre pesticider, som bruges i landbruget, gør bierne desorienterede og svage og i store mængder slår dem ihjel.

4. Klimaforandringer er en udfordring

© Shutterstock

Ny forskning peger på, at klimaforandringer også er medskyldige i biernes død. Kolde vintre dræber nogle steder op til 40 procent af koloniens bier.

Men det er særligt kombinationen af de fire faktorer, som forskerne tror, kan være skyld i den stigende dødelighed.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul