En ulykke kommer sjældent alene
Flåten i sig selv udgør ikke en trussel. Men den kan inficere sit mennesker med især to sygdomme, som kan få vidtrækkende konsekvenser for vores helbred.
Den ene er borreliose, som kommer fra bakterien Borrelia burgdorferi. Den kan give gigtsmerter, hjertemuskel-, hjerne-, hjernehinde-, og nervebetændelse. Og i værst fald kronisk lammelse.
Den anden er virussen tick borne encephalitis (TBE) - også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse - som kan forårsage lammelse, hjerneskader og døden i værste fald.
Og TBE-virussen spredes med stor hast. Flere europæiske lande har de senere år rapporteret en stigning i forekomsten af TBE. Det kulminerede i 2018.
Forskning viser, at det gerne er voksne flåter - og primært hunnerne - som er smittebære.
Der er omkring 900 flåt-arter i verden. Det er imidlertid kun én slags, som vi skal være opmærksom på - ixodes ricinus - og på dansk: Skovflåten.
Smittefaren for henholdsvis Borrelia og TBE er størst i juni til og med september.
Det skal du gøre, hvis...
Skal du i skoven i sommermånederne, så gå langs stierne, brug gummistøvler og tjek din hud (de varme fugtige steder) for flåtbid, når du er kommet hjem.
Der findes mange husråd. Mange er direkte forkerte. Så er du blevet bidt, skal flåten fjernes konsekvent med pincet.
Det er ikke afgørende, om der sidder lidt i huden, du ikke kan få ud. Har flåten siddet i huden mindre end 24 timer, overfører den som regel ikke Borrelia-bakterien.
Oplever du 1-2 uger senere en cirkelformet rødme omkring bidemærket, så er du formentlig blevet smittet . Og så skal du søge læge.
Her vil du få en penicillinkur, som ofte slår Borrelia-bakterien ihjel. Borreliose udvikler sig kun til lammende eller livstruende tilstande, hvis den ikke opdages inden for de første to uger.
TBE-virussen smitter imidlertid med det samme.
Efter et bid går der typisk 10-14 dage, før feber, træthed og muskelsmerterne melder sig. For 75 procent af TBE-smittede forbliver symptomer ved det. De sidste 25 procent udvikler hjernebetændelse.
Der er ikke en kur mod TBE. Der findes derimod en vaccine til dem, der færdes meget i TBE-plagede egne.