Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skovflåten kan få perfekte vilkår denne sommer

Den våde og varme sommer giver flåten de perfekte formerings- og levevilkår. Med sig bringer blodsugeren sine to medsammensvorne: TBE-virusen, som kan slå ihjel og Borrelia-bakterien, som kan give uoprettelige lammelser.

Shutterstock

En lille krop på størrelse med et synålshoved i rød og sort danser med otte ben henover en varm, svedig plet hud. Den stopper.

Og så begraver den sin savtakkede sugesnabel med modhager i huden for at labbe strømmende blod i sig.

Flåten er nordens farligste dyr. Det anslås, at den bider ca. 200.000 mennesker i Norden hvert år. Og forskere vurderer, at der kommer flere og flere af dem i Norden.

Det sker, fordi temperaturen stiger. Flåter trives i den våde, varme sommer. Men det skyldes også, at flåternes værtsdyr - primært hjorte og mus - også rykker mod nord.

Ifølge seniorforsker ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, René Bødker, har man siden 1980'erne set en eksplosion i bestanden af flåter i Danmark. Men det skyldes ikke kun vejret.

I 1980'erne var der omkring 80.000 rådyr. I dag er der en halv million. I samme periode er bestanden af flåter steget markant.

En ulykke kommer sjældent alene

Flåten i sig selv udgør ikke en trussel. Men den kan inficere sit mennesker med især to sygdomme, som kan få vidtrækkende konsekvenser for vores helbred.

Den ene er borreliose, som kommer fra bakterien Borrelia burgdorferi. Den kan give gigtsmerter, hjertemuskel-, hjerne-, hjernehinde-, og nervebetændelse. Og i værst fald kronisk lammelse.

Den anden er virussen tick borne encephalitis (TBE) - også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse - som kan forårsage lammelse, hjerneskader og døden i værste fald.

Og TBE-virussen spredes med stor hast. Flere europæiske lande har de senere år rapporteret en stigning i forekomsten af TBE. Det kulminerede i 2018.

Forskning viser, at det gerne er voksne flåter - og primært hunnerne - som er smittebære.

Der er omkring 900 flåt-arter i verden. Det er imidlertid kun én slags, som vi skal være opmærksom på - ixodes ricinus - og på dansk: Skovflåten.

Smittefaren for henholdsvis Borrelia og TBE er størst i juni til og med september.

Flåter inficeres af blod fra mus

1 / 5
12345

Flåtens livscyklus varer fra to til fem år og består af fire stadier: æg, larve, nymfe og voksen. Nymferne smittes med Borrelia og eller TBE fra smittede mus.

© CDC, Lotte Fredslund

Det skal du gøre, hvis...

Skal du i skoven i sommermånederne, så gå langs stierne, brug gummistøvler og tjek din hud (de varme fugtige steder) for flåtbid, når du er kommet hjem.

Der findes mange husråd. Mange er direkte forkerte. Så er du blevet bidt, skal flåten fjernes konsekvent med pincet.

Det er ikke afgørende, om der sidder lidt i huden, du ikke kan få ud. Har flåten siddet i huden mindre end 24 timer, overfører den som regel ikke Borrelia-bakterien.

Oplever du 1-2 uger senere en cirkelformet rødme omkring bidemærket, så er du formentlig blevet smittet . Og så skal du søge læge.

Her vil du få en penicillinkur, som ofte slår Borrelia-bakterien ihjel. Borreliose udvikler sig kun til lammende eller livstruende tilstande, hvis den ikke opdages inden for de første to uger.

TBE-virussen smitter imidlertid med det samme.

Efter et bid går der typisk 10-14 dage, før feber, træthed og muskelsmerterne melder sig. For 75 procent af TBE-smittede forbliver symptomer ved det. De sidste 25 procent udvikler hjernebetændelse.

Der er ikke en kur mod TBE. Der findes derimod en vaccine til dem, der færdes meget i TBE-plagede egne.

Læs også:

Flåt
Dyr

Flåter smitter med USYNLIG Borrelia

0 minutter
Insekter

Her er sommerens 5 værste blodsugere

9 minutter
Flue sidder på menneske
Insekter

Hvorfor kan fluer godt lide at sidde på mennesker?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul