Patrick Landmann

Forskere fodrer forsøgsdyr med blod og virus

Hver dag udklækkes flere tusind myg på et fransk laboratorium. Her er forskerne specialister i at bekæmpe blodsugerne, der spreder malaria, zika og gul feber.

Tilberedning: Blod blandes med farlig virus

De smitsomme sygdomme, som myg spreder til mennesker, håndteres i en topsikret afdeling af laboratoriet. Iført sikkerhedsdragt, maske og handsker blander forskerne de portioner af blod og virus, som myggene fodres med.

Patrick Landmann

Servering: Måltidet nydes 37 grader varmt

To gange om ugen får hunmyggene et måltid blod, der er opvarmet til 37 grader. Proteinerne og fedtstofferne i blodet skal de bruge til at danne deres æg. Hannerne får kun vand og honning, der ligner den nektar, de lever af i naturen.

Patrick Landmann

Bedøvelse: Kulde gør myggene medgørlige

Når hunmyggene har suget en portion inficeret blod, bedøves de ved at blive lagt på is .

Patrick Landmann

Opvarmning: Virussen spreder sig i kroppen

De blodfyldte hunner flyttes over i beholdere og anbringes i et varmeskab, hvor virussen får tid til at sprede sig fra tarmen til resten af kroppen.

Patrick Landmann

Tapning: Klippet myg afleverer en portion spyt

De inficerede myg får klippet ben og vinger af, så de ikke flygter, mens forskerne tager en spytprøve. Spyttet og hovedet analyseres for at se, hvordan virussen når ud i myggens spyt. Herfra smitter det mennesker, når myggen stikker.

Patrick Landmann

Duftsensor: Fine hår opfanger vores kropslugt

Myg tiltrækkes af menneskers lugt og udånding. Fine hår på myggens antenner er følsomme over for bestemte duftmolekyler, og med et særligt apparat registrerer forskerne, hvordan nerveceller i hårene reagerer på forskellige lugte.

Patrick Landmann

Frit valg: To veje fører til hver sit duftunivers

Myggene lukkes ind i et y-formet rør, hvor de kan vælge mellem to beholdere med forskellig duft. Forskerne er blandt andet interesseret i, om myg, der er resistente over for insektgift, tiltrækkes af andre stoffer end almindelige myg.

Patrick Landmann

Mundstøvsuger: Myggene pustes ind i døden

Med et pust i en slange blæses myggene over i et glas med gift. Laboratoriet tester blandt andet nye typer gift for at finde en, der er effektiv mod resistente myg. Hvert glas indeholder den samme gift, men i forskellig dosis.

Patrick Landmann

Dødelig elsker: Hannen overfører rød gift ved parringen

Forskerne smører sterile hanner ind i insektgift. Ideen er at få dem til at sprede giften til hunnerne, når de parrer sig, så myggene får færre unger. Giften er mærket med rød farve for at vise, hvor meget der overføres til hunnen.

Patrick Landmann

En ny generation: Hunmyggen kan lægge æg flere gange

Tre dage efter parringen lægger hunnen omkring hundrede æg i stillestående vand. Hunnen kan lægge æg flere gange uden at parre sig igen, men det kræver hver gang et nyt blodmåltid. Laboratoriet udklækker op til 3000 myg om dagen.

Patrick Landmann