ladybug

Har vi fået flere mariehøns?

Antallet af såkaldte harlekinmariehøns er efter sigende eksploderet. Er det sandt?

6. marts 2014

Den asiatiske harlekinmariehøne

Harlekinmariehønen er en farvestrålende asiatisk mariehøne, som har etableret sig i Europa, Nordamerika, Sydamerika og Sydafrika, hvor den oprindeligt blev indført som biologisk bekæmpelse af bladlus. Den opgave løser den på glimrende vis. Arten er stor, grådig og ikke kræsen med hensyn til, hvilke bladlus den indtager.

Ideen var, at harlekinmariehønen ikke skulle spredes i naturen, men nogle af insekterne undslap.

De første vilde bestande uden for Asien dukkede op i Nordamerika i 1988, mens de blev fundet i Europa og Sydamerika i 2001. På trods af de forskellige miljøer stortrivedes mariehønen og har siden spredt sig i et forrygende tempo.

Harlekinmariehønens tre nøgler til succes

Mariehønens succes skyldes en række tilpasninger. 1. Dens blod indeholder for eksempel nogle ildesmagende stoffer, så kun få andre dyr æder den. 2. Blodet rummer også rige mængder antibakterielle stoffer, så immunsystemet effektivt afviser sygdomsangreb. 3. Endelig overvintrer insektet indendørs i menneskers boliger, så flere af dem overlever vinteren.

På ti år invaderede mariehønen Europa

Harlekinmariehønen blev indført i Europa som et biologisk våben mod bladlus, men siden har den spredt sig med lynets hast.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.