Shutterstock
Cikade

Hvordan kan en cikade larme sådan?

Cikader er en gruppe af næbmundede insekter - og de er især kendt for deres larmende sang. Men hvordan kan den synge så meget og findes der cikader i Danmark? Bliv klogere på cikader i artiklen her.

Hvad er en cikade?

Cikader er insekter, der tilhører ordenen næbmundede insekter. De fleste forbinder nok cikaderne med deres sang/høje lyde, som især kan høres under varmere himmelstrøg.

Der findes mange tusinder arter af cikader, som varierer i både udseende, levested og størrelse. Cikader har fire vinger, fordelt på to vingepar, og lever af plantesaft.

Hvorfor larmer cikader? 

Støjen stammer fra hancikader, og den har til formål at fortælle hunnerne, at der er en attraktiv han i nærheden.

Lydmålinger af cikader i fuld aktivitet viser, at støjen kan overstige 90 dB, og det gør dem til det mest larmende insekt, man kender til.

Sangcikade, Annual cicada (Cicadidae, Neotibicen sp.)

Cikade af slægten Neotibicen, der lever i Nordamerika.

© Alejandro Santillana / Produced as part of the "Insects Unlocked" project, The University of Texas at Austin

En sydeuropæisk sangcikade kan høres op til 800 meter væk. Hannerne fra enkelte australske arter er endda i stand til at frembringe et lydtryk på hele 120 dB.

Faktisk har cikaden selv svært ved at klare den øredøvende støj, men heldigvis er den populært sagt i stand til at slå hørenerven fra, så den ikke selv plages af den høje lyd.

Hvordan synger cikader?

Den skingre, vibrerende lyd frembringer cikaden ved hjælp af særlige muskler på bagkroppen.

Her har cikaden to organer, der minder om trommer, og når den spændte muskel svirper ind mod dem, udsender de en kraftig lydimpuls.

En lydforstærkende membran på vingerne omdanner på det nærmeste hele insektet til et forstærkeranlæg.

Hør cikaden synge:

Video

Hver art har sit lydbillede, men både frekvens og lydstyrke afhænger af temperaturen og tidspunktet på dagen.

Er der cikader i Danmark?

Selvom man ikke kan høre den karakteriske lyd fra sangcikader i Danmark, findes der faktisk over 300 arter af cikader i landet.

Den gråbrunde ørecikade er den største cikade i Danmark og kan blive op til 17 mm lang. De fleste danske cikader er dog væsentligt mindre - typisk 2-3 mm.