Shutterstock

Hvordan kommer kakerlakker ind i huset?

Hvordan finder små ubudne skadedyr som kaker­lakker vej ind i vores køkken?

Kakerlakker er frygtede skadedyr overalt i verden. De forbindes typisk med restauranter med tvivlsom hygiejne, men skadedyrene kan også dukke op i køkkenet i private hjem.

Kakerlakker foretrækker varme og fugtige områder, hvor de kan finde madrester og andet affald i hjørnerne.

Både de voksne dyr, deres ægkapsler og æggene er meget hårdføre, og derfor spredes dyrene med vareleveringer eller fx via gæsters tøj.

Kakerlakker har en særlig evne til at klemme sig gennem selv meget små sprækker og kan komme rundt allevegne i en bygning – bl.a. ved at klatre på varmerørene.

Et kakerlakangreb kommer for mange som et chok, fordi dyrene er dygtige til at gemme sig og er aktive om natten. Derfor opdager mange ikke et angreb, før det er meget omfattende.

Kakerlakker er stort set altædende og kan sprede alvorlige sygdomme og infektioner som salmonella, dysenteri og mave-tarm-katar, fordi de forurener fødevarer med deres afføring.

Kloden huser ca. 4600 arter af kakerlakker, men kun 30 arter er associeret med mennesker, og blot fire er egentlige skadedyr.

Kakerlakker er for det meste relativt små dyr, kun to-tre centimeter i længden. Der findes dog en række tropiske arter, hvor enkelte individer bliver over ti centimeter lange.

Læs også: Hvad er sølvfisk - og hvordan slipper man af med dem?