Shutterstock
Flue sidder på menneske

Hvorfor kan fluer godt lide at sidde på mennesker?

Hvorfor irriterer fluer altid ved at sætte sig i mundvige, øjenkroge og andre steder på kroppen?

Sved tiltrækker fluer

Man skulle næsten tro, at fluer var udstyret med en mission om at irritere mennesker mest muligt. Specielt i varme og tørre områder er fluerne særdeles aggressive.

Forklaringen er, at vi er et rent spisekammer for fluerne. De får deres behov for næring dækket gennem de næringsstoffer, mineraler og ikke mindst væde, som vi har på vores hud, og jo mere vi sveder, jo mere tiltrækker vi fluerne.

Fluer smager med fødderne

Voksne fluer lever af forskellige former for flydende føde, som de suger op med deres sugesnabel, der består af et sugerør med en biologisk udgave af en rengøringssvamp i enden. Ved hjælp af denne særlige konstruktion kan de tørre væsker op fra overflader, som kun er ganske lidt fugtige.

I første omgang tiltrækkes fluerne af, at vi som regel er varmere end omgivelserne. Da de samtidig kan smage med fødderne, opfatter de lynhurtigt efter landingen, om de befinder sig på en næringsrig overflade.

Flue gnider ben

Fluer sidder ofte og gnider deres ben mod hinanden. Det gør de for at fjerne pollen og støv, så de bedre kan lugte, føle smage med dem.

Jo mere væskefyldt fladen er, jo bedre. Derfor går fluerne altid målrettet efter de våde områder på kroppen, fx spyttet i mundvigene og fugtigheden i øjenkrogene.

Fluer elsker råd

Fluen tiltrækkes ikke kun af mennesker. De største lækkerbiskner er ådsler eller overmoden og endda rådden frugt. Når fluen kredser om frugtkurven, er det således tegn på, at frugten er fordærvet.

fluer spiser frugt

Fluer tiltrækkes af varmen fra overmoden frugt.

© Shutterstock

I forrådnelsesprocessen afgiver frugten varme, og fluerne kan mæske sig i en næringsrig væske, som begynder at sive fra frugterne.