Ildflue tænder lys med gas

Kvælstofilte oplyser bagkroppen som en lanterne.

Terry Priest // Flickr

Hvad er ildfluer?

Går man ud i natten i de tropiske egne, kan man ikke undgå at se de små ildfluer, der udsender et spøgelsesagtigt grønt lys.

Lyset er dog ikke spor mystisk. Uden det ville fluerne være på herrens mark, for det er det eneste værktøj, de har for at kunne kommunikere med omverdenen.

De udsender både lyset for at tiltrække et bytte og for at finde en mage. Hvordan lyset udsendes, har ingen dog hidtil kunnet svare på.

Biologer har længe vidst, at nerveceller får de såkaldte fotocytter i fluens bagkrop til at udsende det grønlige skær. Men ingen har kunnet redegøre for, hvordan nervecellernes signaler når frem til fotocytterne, for de to slags celler rører slet ikke ved hinanden.

Men den gåde er nu blevet løst af amerikanske forskere. Deres forsøg afslører, at fluernes nerveceller er i kontakt med et netværk af rør, som fører luft hen til fotocytterne i bagkroppen.

Så snart fluen har et bytte eller en mage i sigte, udsender nervecellerne et signalstof, der får rørene til at udskille kvælstofilte. Gassen trænger ind i fotocytternes cellemembraner, og det sætter straks gang i de særlige biokemiske processer, som får cellerne til at lyse op.

Læs også:

Insekter

Er det sandt, at humlebien ikke kan flyve?

1 minut
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insekter

Du kan dø af et hvepsestik

3 minutter
Insekter
Insekter

Spørg os: Kan insekter føle smerte?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!