Shutterstock
Edderkop fanger flue

Kan insekter mærke smerte?

Hunde, katte og andre pattedyr kan føle smerte ligesom os. Men kan det også gøre ondt på insekter?

Smerte er kroppens signal til hjernen om, at den er i fare for at lide skade.

Hvis du fx rører ved en varm kogeplade, er det vigtigt, at hjernen hurtigt sender besked tilbage til hånden om at flytte sig væk, så du ikke bliver forbrændt.

Insekter har også forsvarsmekanismer, som beskytter dem. Forsøg med bananfluelarver viser fx, at de forsøger at vride sig væk, hvis de bliver berørt med en varm pind. Men om de føler smerte på samme måde som pattedyr, er tvivlsomt.

Larver vrider sig væk fra varmen

Bananfluelarve sort/hvid
© W. D. Tracey jr. et al.

1. I et forsøg med bananfluelarver gav forskerne dem et let prik med en pind. Når pinden havde normal stuetemperatur, reagerede larverne ikke på påvirkningen.

Bananfluelarve sort/hvid
© W. D. Tracey jr. et al.

2. Når pinden blev opvarmet til ca. 40 °C, reagerede larverne med nogle proptrækkerlignende bevægelser. Om det var pga. smerter eller blot en refleks, er usikkert.

Larverne har sanseceller i huden, som får dem til at reagere, men måske sker det som en lokal refleks, uden at der optræder nogen smerteoplevelse i hjernen.

Nogle forskere mener, at følelsen af smerte kræver en form for bevidsthed. I så fald vil insekters eventuelle smerteoplevelse være helt anderledes end vores.