Larver gør mariehøns til zombier

Larver fra en snyltehveps flytter ind i mariehøns og æder dem levende.

Ladybird infected by larvae

Canadiske forskere har opdaget en hvepselarve, der gør mariehøns til en slags levende døde og udnytter dem imens.

Larver af snyltehvepsen Dinocampus coccinellae flytter ind i og æder af mariehøns, mens mariehønsene holdes i live, har forskerne fra bl.a. Université de Montréal observeret.

Hvepselarven bliver lagt som et æg i mariehønens bløde indre, hvor den kan vokse i fred for sine fjender. Efter ca. tyve dage bryder larven ud af mariehønens indre og spinder en puppe mellem dens ben.

Dette lammer mariehønen, så den ikke kan bevæge sig; nu er den tvunget til med sin krop at beskytte puppen under sig. Larven i puppen fortsætter med at leve af mariehønen, men æder lige akkurat ikke mere, end at mariehønen også kan overleve.

Larven drager nemlig fordel af, at dens vært er levende lige til det sidste. For den levende mariehøne giver af og til små spjæt fra sig, og formentlig er det nok til at holde hvepselarvens fjender på afstand.

Når larven så er klar til at forlade puppen som udvokset hveps, frigiver den sin vært, som – til forskernes store overraskelse – i nogle tilfælde har kræfter nok til at genoptage sit liv. Dette blev observeret i 25 procent af tilfældene.