Mosquito stinging
Dyr - Insekter

Hvordan stikker myg?

Snabelen på en myg er jo ganske tynd. Hvordan trænger den gennem huden? Og hvordan suger den blodet op?

Under normale omstændigheder ernærer myg sig af sukkeropløsninger fra planter, men når hunnerne skal udvikle æg, har de brug for et næringsrigt måltid bestående af blod fra et dyr eller et menneske.

Myggen får blodet fra de små blodårer i den såkaldte læderhud, og for at nå dem må myggen først trænge gennem overhuden. Til det formål har den en avanceret stikkesnabel, som er dannet af forlængede munddele. Snablen består af en ydre skede, der omslutter et hult og uhyre spidst stiletbundt af kitin, som minder om nålen til en kanyle.

Kraften til at føre stiletbundtet ind gennem huden skaber myggen ved at presse og vibrere med sit hoved, hvorved stiletbundtet skærer sig ind i huden. Når snablen er trængt gennem overhuden, vil sanseceller i spidsen registrere, om der er en lille blodåre, som myggen kan suge blod fra.

Inden myggen suger, udsondrer den et spyt, så blodet ikke koagulerer. Selve opsugningen af blodet fra blodårerne sker ved hjælp af muskelpumper i myggens hoved og svælg. De skaber et undertryk i forhold til sugesnablens spids, så blodet løber op gennem snablen og ind i myggens fordøjelsessystem.

Efter at myggen har suget en større eller mindre mængde blod, trækker den sin sugesnabel ud igen og flyver til et sted, hvor den i ro og sikkerhed kan fordøje det indtagne måltid.

Mosquito mouthpart

Hos de fleste hunmyg vil et enkelt måltid blod udløse udviklingen af æg. Antallet afhænger af måltidets størrelse, men som regel vil hunmyggen lægge 50 til 200 æg.

Avanceret snabel baner vej til blodet

Myggens snabel består af en skede og et hult bundt af stiletter, hvor en er særligt spids. Den skærer vej gennem huden og trækker de øvrige stiletter med.

  1. Myggens snabel består af et stiletbundt omgivet af en skede. Når stiletbundtet trænger ind i huden, følger skeden ikke med, men støder mod huden og bøjer sig mere og mere, jo længere snablen trænger ind.

  2. Sanseceller i stiletbundtets spids registrerer, hvornår det rammer en blodåre. Straks efter udskiller myggen en væske, som forhindrer blodet i at koagulere.

  3. Ved hjælp af muskelpumper i hoved og svælg skaber myggen et undertryk i snablen og suger det frit flydende blod nemt og hurtigt op.

Læs også:

Insekt
Insekter

Spørg os: Hvordan trækker insekter vejret?

2 minutter
Cikade
Insekter

Hvordan kan en cikade larme sådan?

1 minut
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insekter

Du kan dø af et hvepsestik

3 minutter
Mest populære

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!