Wikimedia Commons
Forpuppede myrer

Overraskede forskere: Puppemælk er vigtig for myrers overlevelse

En nærende væske udskilt af forpuppede myrer hjælper med at brødføde deres respektive kolonier, viser en opsigtsvækkende undersøgelse.

Ikke nok med at myrer er flittige og kan samarbejde om at løfte grene og blade, som er flere gange større end dem selv. Nu viser en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Nature også, at forpuppede myrer udskiller en nærende væske, som bidrager til at holde nyudklækkede larver og voksne myrer i live.

De er nemlig i afhængige af væsken for at vokse og overleve på samme måde, som nyfødte pattedyr er afhængige af mælk.

Indtager de ikke væsken, bliver der mere af den, hvorefter den bliver inficeret med svampe, som dræber pupperne, og det kommer altså bag på flere forskere.

“Det er virkelig overraskende, at ingen har bemærket dette før,” siger Patrizia d’Ettore, som er etolog ved universitetet Sorbonne i Paris” og uddyber:

“Pupperne er hidtil blevet betragtet som ubrugelige, fordi de ikke er mobile, ikke spiser og bare bliver flyttet rundt af de arbejdende myrer, men det modbeviser denne undersøgelse.”

Evolutionær rolle

Undersøgelsen viste desuden, at den såkaldte puppemælk ikke er et fænomen, som knytter sig til en enkelt myreart, men derimod til de fem største underfamilier, som alle indbefatter flere myrearter.

Sommerfugle i Danmark - sommerfugl sidder på en blomst
© Shutterstock

Læs også:

Og den opdagelse tyder på, at den særlige mælk kan vise sig at spille en rolle i forhold til myrernes sociale strukturer.

“Det er noget, der har udviklet sig enten kort efter, at myrer blev sociale, eller måske endda før de blev sociale,” siger Daniel Kronauer, som er biolog ved Rockerfeller University.

Næste skridt for forskerne bliver at undersøge, hvordan puppemælken påvirker henholdsvis larver og voksne myrer med hensyn til adfærd og fysiologi - og dermed også, om adgangen til puppemælk har indflydelse på, om larver udvikler sig til dronninger eller arbejdermyrer.