Sølvfisk – også kaldet sølvkræ – er et af de mest harmløse skadedyr, du kan få i dit hjem. Selvom de er rimelig fredelige, kan det være belastende at dele hjem med de små sølvfarvede insekter.
Men hvad er sølvfisk, hvor kommer de fra og vigtigst af alt – hvordan bekæmper man sølvfisk? Her guider vi dig og gør dig endnu klogere på det sølvfarvede insekt.
Hvordan slipper du af med sølvfisk?
Selvom sølvfisk er det mest harmløse skadedyr, du vil finde i dit hjem, kan de være irriterende at dele hjem med. Heldigvis kan du selv gøre noget for at slippe af med det lille insekt.
Det er ikke nok at vaske rummet, hvor sølvfiskene holder til. De gemmer sig nemlig i revner og sprækker og dukker frem igen, når du er færdig med at gøre rent. Men hvis du følger disse 4 tips, kan du hurtigt slippe af med sølvfisk.
Sådan bekæmper du sølvfisk:
- Støvsug gulvet frem for at vaske det.
- Støvsug i revner og sprækker.
- Luft ud flere gange om dagen.
- Luft jævnligt ud og tør gulvet efter bad.
Sølvfisk elsker et nyvasket gulv, der er fugtigt efter vask. Derfor er det en god idé at støvsuge gulvet frem for at vaske det.
For at slippe helt af med sølvfisk, er du nødt til at fjerne deres levebetingelser. Det vigtigste er, at luftfugtigheden sænkes.
Sørg for at lufte jævnligt ud og tørre gulvet efter bad. Holder sølvfiskene til i vaskekælderen, kan du med fordel installere en ventilator eller sænke luftfugtigheden med en affugter.
Kan man fjerne sølvfisk med gift?
Sølvfisk er følsomme over for alle insektmidler, og derfor kan det være et godt middel til bekæmpelse af sølvfisk.
Brug insektpudder de steder, hvor sølvfiskene gemmer sig i revner, sprækker, langs paneler, fodlister og ved rør. Og brug flydende insektmiddel, der hvor det ikke er hensigtsmæssigt med insektpudder.
Du kan også bruge en fælde - også kaldet lokkedåse - til bekæmpelse af sølvfisk. Fælden fungerer ligesom lokkedåser til til myrer. Det kan være en fordel at bruge i stedet for insektspray, da du undgår at sprede for meget gift ud i dit hjem.
Hvad er sølvfisk?
Sølvfisk er vingeløse, sølvgrå insekter med antenner foran og børster bagtil.
Du finder dem typisk pile hen ad badeværelsesgulvet eller hygge sig i vaskekælderen, hvor der er varmt og fugtigt.
Den lille sølvfisk kan blive helt op til otte år gamle, men størstedelen lever mellem tre til fire år og bliver ca. 13-25 mm lange.

Sølvfisken ses ofte på badeværelser, hvor der er varmt og er en høj luftfugtighed.
Hvor kommer sølvfisk fra?
Sølvfisk opstår ikke ud af det blå, selvom det kan virke sådan, når de ubudent indtager ens hjem.
I naturen lever sølvfisk i jord, der er fugtig og lun nok til, at deres æg kan overleve. På kølige egne som Nordeuropa er det dog de færreste sølvfisk, der lever i det fri.
Sølvfiskene er nemlig blevet så vant til at leve indendørs, at de til enhver tid vil bosætte sig i en lun kælder frem for en fugtig skovbund.
Typisk har sølvfiskene fundet vej ind i dit hjem gennem varer og papkasser, hvorfra de hurtigt søger mod det fugtigste sted i huset.
Finder sølvfisken et sted i dit hjem, hvor luftfugtigheden er omkring de 70 procent og temperaturen på 27 grader, vil den hurtigt finde sig tilrette og begynde at stifte familie.
Hvad lever sølvfisk af?
Sølvfisk er stort set altædende og spiser alt fra mel, sukker og madrester til papir og tapet. På badeværelset spiser de ofte omkring afløbet, hvor de glædeligt mæsker sig i skæl og hår.
De gør typisk kun skade på papir, hvis det er fugtigt. Her er det oftest fordi de udnytter de mug- og skimmelsvampe, som lever i det fugtige papir.
Kan sølvfisk bide mennesker?
Sølvfisk er helt harmløse og bider ikke mennesker. Men hvis du har mange sølvfisk, kan det være tegn på, at du har fugtproblemer i hjemmet.
Det kan skyldes manglende udluftning, eller i de værste tilfælde utætte vandrør. Derfor bør du undersøge, hvad der kan være årsag til, at sølvfisken dukker op.
Hvad er forskellen på sølvfisk og skægkræ?
Der er ingen forskel på sølvfisk og sølvkræ - men derimod på sølvfisk og skægkræ.
Skægkræ forveksles ofte med sølvfisk, men er væsentlig mere påtrængende end sølvfisken, der holder sig til badeværelset og vaskerummet.
Skægkræ kan blive op til to cm og er en anelse mørkere end sølvfisk. Skægkræet adskiller sig desuden fra sølvfisken ved at have ‘skæg’ langs kroppen - deraf navnet.
Den største forskel mellem sølvfisk og skægkræ er deres evne til at leve og tilpasse sig forskellige miljøer. Sølvfisk foretrækker lune, fugtige omgivelser og trives derfor bedst i køkkenet og på badeværelset. Skægkræ kan derimod klare sig i alle husets rum, så også i stuen og køkkenet.

Skægkræ kan sprede sig til hele boligen, og de små insekter er meget svære at bekæmpe.
Hvis man først har fået skægkræ, kan de være svære at komme af med, eftersom de ikke er afhængige af høj luftfugtighed. De formerer sig desuden langt hurtigere end sølvfisk.
Skægkræ spiser gerne stivelse såsom mel, korn og sukker, så hvis man ikke vil dele morgenmad med den ubudne gæst, er det en god idé at kontakte en skadedyrsbekæmper.
Hvordan formerer sølvfisk sig?
Sølvfisken er tre år om at blive voksen. Efter en omfattende parringsleg afsætter hannen en pakke sædceller på gulvet, som hunnen optager. Herefter begynder ungernes lange vej mod voksenlivet.

Hunnen lægger æg efter elskov
Efter parring lægger hunnen sine æg, typisk 50-60 stykker, i små sprækker i underlaget.

Æg udklækker blege unger
Efter to til otte uger klækker æggene. De unge dyr ligner små, blege kopier af de voksne.

Unger skifter hud og farve
Sølvfiskens yngel skifter ofte hud og bliver for hver gang lidt større og får lidt mere farve.

Sølvfisk bliver fuldvoksne
Efter tre år er ungerne voksne. Trods deres beskedne størrelse kan sølvfisk blive otte år gamle.
Hvor stammer sølvfisken fra?
Man kan kende sølvfisken på dens blåligt glinsende skæl, der får den til at ligne insekternes svar på silden. Her stopper sammenligning dog, for selvom sølvfisken elsker vand, er den ingen fisk.
Sølvfisken stammer derimod fra nogle af jordens første insekter, nemlig den primitive insektgruppe Thysanura, der har levet i mere end 400 mio. år.
Det gør sølvfisken til et af de første dyr, der forlod livet i havet og gik på land. Dengang havde insekterne endnu ikke udviklet vinger og det er også derfor, sølvfisk den dag i dag vingeløse.

Ovnfisk ligner sølvfisk, men de er større og behøver ikke høj luftfugtighed.
Ovnfisk forveksles ofte med sølvfisk
Ovnfisk er grå med mørke pletter og er med sine typiske to cm større end sølvfisk.
Modsat sølvfisk har ovnfisk intet behov for fugtige omgivelser. Faktisk har ovnfisk det bedst i tørre og varme omgivelser. Den idéelle temperatur for en ovnfisk er omkring de 30 grader.
Ved temperaturer under 24 grader kan ovnfisken ikke længere leve og formere sig og ved 40 grader bliver det for varmt, selv for en ovnfisk.
Derfor skal du ikke være bange for at finde en lyslevende ovnfisk på dit nybagte brød.
Til gengæld vil du finde ovnfisken tæt på varmekilder såsom radiatorer eller ovne - deraf navnet.