Sølvfisk på badeværelset

Hvad er sølvfisk - og hvor kommer sølvfisk fra?

De fleste af os har set en sølvfisk pile hen over badeværelsesgulvet og søge tilflugt i et afløb. Men hvad er sølvfisk, og hvorfor lever de på vores badeværelser?

De fleste af os har set en sølvfisk pile hen over badeværelsesgulvet og søge tilflugt i et afløb. Men hvad er sølvfisk, og hvorfor lever de på vores badeværelser?

Hvad er sølvfisk?

Sølvfisk er vingeløse, sølvgrå insekter med antenner foran og børster bagtil.

Du finder dem typisk pile hen ad badeværelsesgulvet eller hygge sig i vaskekælderen, hvor der er varmt og fugtigt.

Den lille sølvfisk kan blive helt op til otte år gamle, men størstedelen lever mellem tre til fire år og bliver ca. 13-25 mm lange.

Sølvfisk kravler på en grøn væg

Sølvfisken ses ofte på badeværelser, hvor der er varmt og er en høj luftfugtighed.

© Shutterstock

De er stort set altædende og spiser alt fra mel, sukker og madrester til papir og tapet. På badeværelset spiser de ofte omkring afløbet, hvor de glædeligt mæsker sig i skæl og hår.

Sølvfisk var blandt de første landdyr

Man kan kende sølvfisken på dens blåligt glinsende skæl, der får den til at ligne insekternes svar på silden. Her stopper sammenligning dog, for selvom sølvfisken elsker vand, er den ingen fisk.

Sølvfisken stammer derimod fra nogle af jordens første insekter, nemlig den primitive insektgruppe Thysanura, der har levet i mere end 400 mio. år.

Det gør sølvfisken til et af de første dyr, der forlod livet i havet og gik på land. Dengang havde insekterne endnu ikke udviklet vinger og det er også derfor, sølvfisk den dag i dag vingeløse.

Ovnfisk

Ovnfisk ligner sølvfisk, men de er større og behøver ikke høj luftfugtighed.

© Shutterstock

Ovnfisk forveksles ofte med sølvfisk

Ovnfisk er grå med mørke pletter og er med sine typiske to cm større end sølvfisk.

Modsat sølvfisk har ovnfisk intet behov for fugtige omgivelser. Faktisk har ovnfisk det bedst i tørre og varme omgivelser. Den idéelle temperatur for en ovnfisk er omkring de 30 grader.

Ved temperaturer under 24 grader kan ovnfisken ikke længere leve og formere sig og ved 40 grader bliver det for varmt, selv for en ovnfisk.

Derfor skal du ikke være bange for at finde en lyslevende ovnfisk på dit nybagte brød.

Til gengæld vil du finde ovnfisken tæt på varmekilder såsom radiatorer eller ovne - deraf navnet.

Hvor kommer sølvfisk fra?

Sølvfisk opstår ikke ud af det blå, selvom det kan virke sådan, når de ubudent indtager ens hjem.

I naturen lever sølvfisk i jord, der er fugtig og lun nok til, at deres æg kan overleve. På kølige egne som Nordeuropa er det dog de færreste sølvfisk, der lever i det fri.

Sølvfiskene er nemlig blevet så vant til at leve indendørs, at de til enhver tid vil bosætte sig i en lun kælder frem for en fugtig skovbund.

Typisk har sølvfiskene fundet vej ind i dit hjem gennem varer og papkasser, hvorfra de hurtigt søger mod det fugtigste sted i huset.

Finder sølvfisken et sted i dit hjem, hvor luftfugtigheden er omkring de 70 procent og temperaturen på 27 grader, vil den hurtigt finde sig tilrette og begynde at stifte familie.

Efter en omfattende parringsleg afsætter hannen en pakke sædceller på gulvet, som hunnen optager. Herefter begynder ungernes lange vej mod voksenlivet.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Hunnen lægger æg efter elskov

Efter parring lægger hunnen sine æg, typisk 50-60 stykker, i små sprækker i underlaget.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Æg udklækker blege unger

Efter to til otte uger klækker æggene. De unge dyr ligner små, blege kopier af de voksne.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Unger skifter hud og farve

Sølvfiskens yngel skifter ofte hud og bliver for hver gang lidt større og får lidt mere farve.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Sølvfisk bliver fuldvoksne

Efter tre år er ungerne voksne. Trods deres beskedne størrelse kan sølvfisk blive otte år gamle.

Sådan kommer du af med sølvfisk

Selvom sølvfisk er det mest harmløse skadedyr, du vil finde i dit hjem, kan de være irriterende at dele hjem med. Heldigvis kan du selv gøre noget for at slippe af med det lille insekt.

Det er ikke nok at vaske rummet, hvor sølvfiskene holder til. De gemmer sig nemlig i revner og sprækker og dukker frem igen, når du er færdig med at gøre rent.

Desuden vil sølvfiskene elske et nyvasket gulv, der er fugtigt efter vask. Derfor er det en god idé at støvsuge gulvet frem for at vaske det.

For at slippe helt af med sølvfisk, er du nødt til at fjerne deres levebetingelser. Det vigtigste er, at luftfugtigheden sænkes.

Sørg for at lufte jævnligt ud og tørre gulvet efter bad. Holder sølvfiskene til i vaskekælderen, kan du med fordel installere en ventilator eller sænke luftfugtigheden med en affugter.

Skægkræ kravler på gulvet

Skægkræ kan sprede sig til hele boligen, og de små insekter er meget svære at bekæmpe.

© Shutterstock

Skægkræ er sølvfiskens invasive fætter

Skægkræ forveksles ofte med sølvfisk, men er væsentlig mere påtrængende end sølvfisken, der holder sig til badeværelset og vaskerummet.

Skægkræ kan blive op til to cm og er en anelse mørkere end sølvfisk. Skægkræet adskiller sig desuden fra sølvfisken ved at have ‘skæg’ langs kroppen - deraf navnet.

Hvis man først har fået skægkræ, kan de være svære at komme af med, eftersom de ikke er afhængige af høj luftfugtighed.

Skægkræ spiser gerne stivelse såsom mel, korn og sukker, så hvis man ikke vil dele morgenmad med den ubudne gæst, er det en god idé at kontakte en skadedyrsbekæmper.