Ant in dessert

Video: Se sølvmyren ræse rundt i den ekstreme ørkenhede

Intet andet dyr kan overleve så høje temperaturer som sølvmyren. Først ved en kropstemperatur over 53 grader bukker det lynhurtige insekt under.

28. februar 2014

Læs hvordan dyr overlever de ekstreme forhold i ørkenen

Læs artiklen: 'Ørkendyr trodser ekstremerne' fra Illustreret Videnskab 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artiklen ved hjælp af knappen nedenfor.

Specialbygget til middagshede

Sølvmyren lever i nogle af Saharas varmeste dele og er aktiv i dagens allervarmeste periode. Her er stort set alle andre dyr inaktive, og derfor er der ikke er den store fare for, at sølvmyren møder insektædende fjender. Men det har sin pris.

Selvom sølvmyrer er klædt i et særligt varmeafvisende lag, og har lange ben, så de er løftet lidt op fra den meget varme jordoverflade, kan de alligevel ikke overleve i ret mange minutter i den bagende sol. Når de skal søge føde, foregår det derfor i et forrygende tempo. Myrerne styrter ud af deres hul og farer rundt på sandet som raketter i søgen efter spiselige ting.

Steger insekter i ørkensandet

Deres navigationsevner skal også være perfekte, for hvis de ikke kan finde vejen tilbage til deres hul i løbet af 10 minutter, er de prisgivet. Varmen har dog også den fordel, at hvis de finder et insekt, der stadig er levende, skal de bare holde det fast mod sandet et øjeblik, så er det om ikke stegt, så i det mindste så medtaget af varmen, at det ikke spræller, og er nemt at slæbe med tilbage.

Se sølvmyrerne fare rundt på det hede nordafrikanske ørkensand i jagten på føde:

Læs hvordan dyr overlever de ekstreme forhold i ørkenen

Læs artiklen: 'Ørkendyr trodser ekstremerne' fra Illustreret Videnskab 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artiklen ved hjælp af knappen nedenfor.

Lynhurtige løbere

Sølvmyren pisker over det varme sand med 100 kropslængder i sekundet. Det svarer til at et menneske kan løbe 450 km/t. 53 grader er den maksimale kropstemperatur, sølvmyren kan overleve. Stressproteiner udløses, inden myren drøner ud af boet og sikrer, at cellerne bliver ved med at fungere i de ekstreme temperaturer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.