Grusom død TOP

3 grusomme måder at dø på

En langsom og pinefuld død er skæbnen for de dyr, der falder i kløerne på naturens mest nådesløse dræbere. Her er tre af dyrerigets værste måder at dø på.

25. maj 2016 af Lars Thomas & Jesper Bindslev

Grusom død 1: Ædt op indefra

Tudseguldfluen lægger æg i skubtudsers næsebor, og larverne æder offeret indefra

Tudseguldfluen, der er almindelig i det nordvestlige Europa, bruger levende skrubtudser som udrugningsmaskiner. Fluen lægger altid sine æg omkring tudsens næsebor – ofte på syge eller tilskadekomne individer.

Når larverne klækkes, begynder de at spise af vævet rundt om og inde i næseborene. Efterhånden æder de sig længere og længere ind i tudsens hoved og fortærer til sidst offerets øjne og hjerne.

Først på dette tidspunkt dør tudsen, men larverne fortsætter med at spise, indtil der ikke er mere tilbage af deres vært. Derefter borer de sig ned i jorden og forpupper sig.

Grusom død 2: Rusket til døde

Leopardsælen slynger pingvinen fra side til side med så stor kraft, at skindet bliver flået af.

Pingviner står typisk lidt og tripper på iskanten, inden de springer i vandet. De spejder efter deres værste fjende, leopardsælen, der har specialiseret sig i den sorthvide fugl.

Sælen, der kan veje op til 600 kg, er et af de største rovdyr i Antarktis. Men trods et imponerende tandsæt er den ikke god til at dræbe sit bytte med kæberne. I stedet har den udviklet en anden teknik.

Når pingvinen svømmer forbi, griber sælen sit offer i fødderne og giver sig til at ruske dyret frem og tilbage og hamre det mod vandoverfladen. Kraften flår stykker af pingvinens skind af, og til sidst er fuglen slået helt i småstykker.

Grusom død 3: Spist levende

Frøen tror, at den har fundet et lækkert måltid, men larven bider sig urokkeligt fast i den.

Epomis-billens larve er stor og tyk og ligner et lækkert måltid for en frø. Men hvis frøen angriber, ender den selv med at stå på menuen.

Larven lokker frøen til ved at vifte med sine antenner, men undviger adræt angriberens klæbrige tunge. I stedet borer den sine piggede kæber urokkeligt fast i frøens hoved, hals eller bug og begynder at fortære den levende.

Selv hvis det skulle lykkes frøen at sluge larven, vil den blot gylpe den op igen lidt senere, hvorefter larven straks bider sig fast igen og giver sig til at æde.

Meget mere grusom død ...

Tornskaden spidder sit bytte på torne eller pigtråd, mens spækhuggeren kaster det højt op i luften. Læs om alle de grusomme måder, dyr bliver dræbt på, i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.