Kæledyr forebygger overvægt og allergi hos børn

Spædbørn, der bor sammen med mindst ét kæledyr, er langt bedre beskyttet mod overvægt og allergi senere i livet. Det afslører en ny undersøgelse fra Canada.

Når spædbørn lever sammen med kæledyr, øger det forekomsten af to vigtige tarmbakterier.

© Shutterstock

Hvis du har små børn og endnu ikke har anskaffet dig en lodden, firbenet ven, er der god grund til at overveje det en ekstra gang.

Kæledyr med pels har nemlig en markant effekt på spædbørns risiko for at udvikle overvægt og allergi senere i livet.

Det viser en ny undersøgelse udført af forskere fra blandt andet University of Alberta i Canada.

Øger mængden af gode tarmbakterier

De har gennemgået afføringsprøver fra i alt 746 canadiske spædbørn, hvoraf mere end halvdelen af dem levede sammen med mindst ét loddent kæledyr – i 70 procent af tilfældene en hund.

Og her opdagede de en klar sammenhæng mellem kæledyr og et højere niveau af tarmbakterierne Ruminococcus og Oscillospira. To bakterier, der tidligere har været associeret med lavere risiko for børneallergier og overvægt.

”Forekomsten af bakterierne bliver fordoblet, når der er et kæledyr i huset,” lyder det fra Anita Kozyrskyj, der er epidemiolog ved University of Alberta og en af forskerne bag undersøgelsen.

Kæledyr påvirker fostret

Hun forklarer, at den positive effekt af kæledyrenes bakterier også gør sig gældende for spædbørn, der stadig ligger i deres mors mave.

Hvis forældre vælger at aflevere deres kæledyr til andre, når barnet er født, har det altså stadig haft en positiv effekt på barnet.

En opdagelse, der kan få vidtgående konsekvenser.

”Det er ikke urealistisk at tro, at medicinalindustrien begynder at udvikle et supplement til de her bakterier,” lyder det fra Kozyrskyj.